Parazitul periculos care se ascunde în lenjeria de pat. Puțini români știu de existența lui!

Ultima actualizare:

Pentru sănătatea și bunăstarea noastră este esențială o noapte bună de somn. Dar puțini oameni știu ce parazit periculos se ascunde în lenjeriile noatre de pat. Acesta poate provoca reacții alergice. Iată ce ar trebui să știi despre ploșnița de pat.

Ce ar trebui să știi despre ploșnița de pat ce se ascunde în lenjeriile noastre?
Ce ar trebui să știi despre ploșnița de pat ce se ascunde în lenjeriile noastre?

Ce ar trebui să știi despre ploșnița de pat?

Apărută pentru prima dată în Asia, ploșnița de pat este una dintre cele mai periculoase viețuitoare din țara noastră. Încadrate atât ca paraziți, cât și dăunătoare pentru igienă, acestea au o lungime cuprinsă între 4 și 8 milimetri. Ploșnițele apar doar în casele oamenilor și cotețele de păsări. Care sunt cele mai importante caracteristici ale acestor insecte?

Ei bine, ploșnițele au capacitatea de aplatizare, fapt ce le permite să se adăpostească în locuri greu accesibile, precum cusătura saltelelor sau a hainelor, crăpături în perete sau mobilier și sub covor sau mochetă. De asemenea, este o insectă hematofagă nocturnă, ceea ce înseamnă că se hrănește cu sânge – mușcătura ei poate provoca alergii periculoase.

Și dacă tot vorbim despre mușcătura de ploșniță, să dezvoltăm mai mult subiectul. Aceste insecte nu cauzează și nu răspândesc boli. Dar, dacă decid să atace, v-ați putea trezi dimineața cu mici mușcături pe corp, asemănătoare unui traseu, probabil deoarece acestea nu reușesc să nimerească un vas de sânge. Mai mult decât atât, mușcătura acestora poate declanșa reacții alergice, mai mult sau mai puțin grave.

Mușcătura plșniței poate declanșa reacții alergice periculoase (foto: Facebook)
Mușcătura plșniței poate declanșa reacții alergice periculoase (foto: Facebook)

Totodată, dacă observați aceste urme și alte semne care v-ar da de bănuit că există o infestare cu ploșnițe, recomandat ar fi să vă schimbați lenjeria patului, salteaua, cadrul patului și mobilierul de șezut. Și ca să vă asigurați că există într-adevăr o invazie a ploșnițelor în casa voastră, căutați cu atenție insectele de culoare roșu-brun sau mici punctișoare alb-gălbui de formă ovală.

Cum puteți scăpa de aceste insecte periculoase?

Invazia cu ploșnițe poate fi destul de dificilă, dacă nu imposibilă de combătut. Se efectuează în 2 etape și trebuie repetat din 7-10 zile în 7-10 zile până la eradicarea completă a ploșnițelor un tratament eficient și corect. Dar, totodată, aplicarea este pretențioasă, deoarece o singură pulverizare cu pompa nu este suficientă pentru a le elimina. Și asta, bineînțeles, pentru că aceste insecte se ascund, ci nu pentru că insecticidul nu ar fi destul de „puternic” sau „tare” și nu ar fi bun.

Cum se înmulțesc ploșnițele? Acești paraziți depun ouă pe haine, draperii, în crăpături sau în spatele tablourilor și mobilierului. O femelă depune în medie, între 200-300 de ouă pe parcursul vieții, adică cel puțin un ou pe zi. Fiind lipiți în locul de clocire printr-o secreție solubilă în apă, ei au nevoie de aproximativ 4 luni pentru a se dezvolta complet de la ou la adult, iar sezonul lor este vara. Trecând prin cinci stadii larvare, unde este nevoie să se hrănească cu sânge după fiecare năpârlire, larvele eclozează în aproximativ 2 săptămâni și sun asemănătoare adultului.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net