Pisica Van turceasca
Este frumoasă şi afectuoasă cu cei din familie, dar rezervată cu străinii. Pisica Van turcească e renumită pentru afinitatea pe care o are pentru apă şi înot. E una dintre puţinele feline care adoră să se bălăcească!
Pisica Van turcească: 1. Aspect
Pisica Van turcească are corpul lung şi viguros, capul mic, triunghiular, cu vârful nasului trandafiriu. Ochii sunt mari, migdalaţi, căprui sau de culori diferite. Urechile sunt mari, ascuţite, foarte distanţate între ele. Blana este dreaptă, prezintă franjuri şi şuviţe lungi pe abdomen, aproape de două ori mai lungi decât blana de pe restul corpului. Coada are o desime medie. Corpul acestei pisici este alb cu pete de un roşu auriu sau crem, situate exclusiv pe frunte, până la baza urechilor, unde formează un desen asemănător cu două aripi de fluture. La fel este şi coada. Un smoc alb separă petele colorate de pe frunte. Sunt acceptate una sau două pete mici de culoare pe suprafaţa corpului.
Pisica Van turcească: 2. Caracter
Pisica Van turcească este exuberantă, cu o personalitate puternică, exprimându-se printr-un mieunat melodios, vivace şi destul de des. Este afectuoasă şi prietenoasă faţă de persoanele din familie, foarte jucăuşă chiar şi la vârsta maturităţii, deşi nu îi place să stea în braţe timp îndelungat. Moderat reactivă, nu este o pisică timidă, dar poate fi rezervată faţă de străini.
Pisica Van turcească: 3. Îngrijire
Pentru pisica Van turcească sunt suficiente periajele regulate şi o baie lunară. Absenţa substratului şi familiaritatea rasei faţă de apă fac ca blana să fie mult mai uşor de îngrijit.