Plătiţi să doarmă
În Japonia, angajaţii au unele din cele mai lungi programe de lucru din lume! Companiile şi-au dat seama însă că lipsa de somn îi face puţin productivi. De aceea, o firmă plăteşte lucrătorii să doarmă.
Compania din Tokyo a anunţat recent că a introdus pentru prima oară în lume “sistemul de remuneraţii pentru somn”. Angajaţii sunt recompensaţi să doarmă mai mult prin acordarea de puncte pe care le pot cheltui la restaurante şi cafenele. În colaborare cu Airweave, o firmă specializată în tehnologia somnului, compania monitorizează somnul angajaţilor săi. Lucrătorii trebuie să-şi instaleze aplicaţia Sleep Analysis pe telefoanele inteligente pe care au obligaţia să le plaseze lângă ei când dorm. Aparatele le vor urmări, astfel, mişcările corpului în timpul somnului, le vor măsura intensitatea şi durata somnului.
Dacă se dovedeşte, astfel, că dorm cel puţin 6 ore pe noapte, timp de 5 nopţi pe săptămână, lucrătorii primesc 500 de puncte în valoare de 4,50 $ (circa 18 lei). Dacă reuşesc să doarmă 6 ore pe noapte, timp de 6 nopţi pe săptămână, primesc 600 de puncte, în valoare de 5,40 $ (circa 22 de lei). În caz că dorm 6 ore pe noapte întreaga săptămână, angajaţii obţin 1.000 de puncte, în valoare de 9 $ (circa 36 de lei).
Ei primesc un bonus de 1.000 de puncte dacă permit companiei să le monitorizeze somnul timp de o lună, chiar dacă nu-şi îndeplinesc obligaţiile de a dormi îndelung. Sistemul a fost introdus la 10 octombrie şi deja se văd rezultate mai bune. Angajaţii dorm mai bine şi dau productivitate mai bună.
Beneficiile somnului
Somnul are numeroase beneficii pentru sănătate: îmbunătăţeşte sistemul imunitar, sporeşte creativitatea, ajută la menţinerea unei greutăţi optime, îmbunătăţeşte memoria, combate stresul şi depresia. Persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte sunt mai longevive decât cele care dorm mai puţin. Adulţii au nevoie de 7,5 - 9 ore de somn pentru a funcţiona la maximum de performanţă.