Povestea de film a Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist din România. Motivul pentru care a fost condamnată la închisoare

Ultima actualizare:

Smaranda Brăescu a fost prima femeie paraşutist din România şi printre primele din lume. În 1931, a efectuat un salt de la 6.000 metri cu care a doborât recordul feminin mondial, iar în 1932, cu saltul de la 7.233 metri, a bătut recordul mondial deţinut de un american, scrie adevărul.ro. După război, aceasta a fost condamnată la închisoare şi a fost nevoită să se ascundă şi să-şi schimbe numele, pentru a nu ajunge în penitenciar.

Smaranda Brăescu Foto: arhivă Click!
Smaranda Brăescu Foto: arhivă Click!

Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România

Smaranda Brăescu (21 mai 1897 – 2 februarie 1948) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România și una dintre pionierii aviației mondiale. Născută în satul Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați, ea a manifestat încă din tinerețe o pasiune profundă pentru zbor.

În 1928, Smaranda a urmat cursuri de parașutism în Germania, iar la 5 iulie același an a realizat primul său salt de la o înălțime de 600 de metri pe aerodromul Staaken din Berlin, devenind astfel prima femeie parașutist din România. 

A stabilit recordul mondial feminin la parașutism

Determinată să stabilească noi recorduri, la 2 octombrie 1931, Smaranda a efectuat un salt de la aproximativ 6.000 de metri, stabilind recordul mondial feminin la parașutism. Un an mai târziu, pe 19 mai 1932, în Sacramento, California, a doborât recordul mondial absolut, sărind de la o înălțime de 7.233 de metri.

Pe lângă realizările în parașutism, Smaranda Brăescu a obținut și licența de pilot în Statele Unite, devenind prima femeie europeană cu un astfel de brevet american. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a servit ca pilot în Escadrila Albă, o unitate sanitară aeriană, demonstrând curaj și devotament.

Smaranda a protestat împotriva regimului comunist instaurat în Români

După război, Smaranda a protestat împotriva regimului comunist instaurat în România, semnând un document care contesta alegerile din noiembrie 1946. Din această cauză, a fost arestată și condamnată la închisoare, unde se crede că a decedat la 2 februarie 1948, fiind înmormântată sub numele de Maria Popescu în Cimitirul Central din Cluj.

A fost condamnată la închisoare 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Smaranda şi-a pus toate cunoştinţele despre aviaţie în slujba armatei române, alături de aviatorii şi de paraşutiştii conaţionali. După război, aceasta protestează împotriva falsificării alegerilor din noiembrie 1946, într-un memoriu semnat alături de alte personalităţi, care ajunge, însă, pe mâna sovieticilor, iar Smaranda şi ceilalţi semnatari sunt supuşi opresiunii comuniste. Aşa încât, a fost condamnată, în lipsă, la doi ani de închisoare şi este nevoită să se ascundă şi să-şi schimbe numele, pentru a nu fi trimisă la închisoare.

Fiind grav bolnavă de cancer la sân, eroina a fost operată sub numele de Maria Matei, iar la sfârşitul anului 1947, s-a retras la ferma Congregaţiei Maicii Domnului din Cluj, purtând numele de Maria Popescu. Un an mai târziu, la doar 50 de ani, murea după ce a fost internată pe ascuns la Clinica Universitară din Cluj-Napoca. 

Astăzi, moștenirea Smarandei Brăescu este onorată prin diverse monumente și instituții care îi poartă numele, amintind de contribuțiile sale remarcabile la aviația românească și mondială.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
leacul zilei cu lidia fecioru remediu pentru cei care sufera de pietre la rinichi 524138 jpg
Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva jpg
australia 62823 1280 (1) jpg
vitamins 7661774 1280 jpg
scari rulante munte scari rulante jpg
duck 8080570 1280 jpg
trump elon musk gettyimages jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net