Monstrul care mânca copii. Povestea Lamiei din Cimitirul Bellu, o statuie unică în arta funerară mondială

Ultima actualizare:

O plimbare prin cimitirele din Paris sau Viena te face să uiți tot ce știai despre cimitire și să ai parte de o experiență cu totul ieșită din comun. La Paris, printre capelele care numai cu monumente funerare nu seamănă, poți să dai de locurile de odihnă ale lui George Enescu, Jim Morrison, Oscar Wilde sau Edith Piaf. Cimitirul Central din Viena este unul dintre cele mai mari din lume, ca număr de morminte și al doilea ca mărime din Europa (primul este la Chișinău). Aici, compun în Rai Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, membri ai familiei Strauss, Franz Schubert și mulți alții. Cimitirul Bellu, de asemenea, oferă o experiență fabuloasă. Este un muzeu în aer liber, iar aici printre multe monumente excepționale cu povești impresionante se regăsește și o statuie unică în arta funerară mondială.

O experiență inedită

image

Vara pare că s-a instalat mult mai devreme decât o așteptam, așa că se poate spune că s-a deschis sezonul plimbărilor. Iar dacă în ieșirile voastre ați reușit să bifați bulevardele, clădirile, parcurile și expozițiile pe care doreați să le vizitați și vreți ceva inedit, Cimitirul Bellu este o idee bună. Aici veți avea surpriza și încântarea de a da peste un muzeu în aer liber cu monumente unice și cu povești care te lasă mut de uimire. Este ticsit de personalități, e practic un Panteon al istoriei române.

image

Una dintre acestea este povestea Lamiei, despre care cunoscătorii spun că este unic în arta funerară mondială. Sculptura întruchipează o lamie, un personaj din mitologia greacă cu o poveste foarte interesantă.

Povestea sculpturii, unice în lume

Legenda spune că Lamia, frumoasa regină a Libiei, a avut o aventură cu Zeus, din urma căreia rezultă mai mulți copii. Hera, geloasa soție a lui Zeus, nu suportă să vadă fericirea Lamiei, așa că îi răpește și ucide copii.

În plus, o blesteamă pe Lamia să nu poată închide ochii și să doarmă, astfel ca plânsul și jelirea morții copiilor să fie fără sfârșit.

În schimb, Zeus i-a dat darul de a-și putea scoate ochii din orbite pentru ca apoi să îi poată atașa din nou.

În tot acest proces, Lamia înnebunește și, ca răzbunare, va ucide toți copiii care îi ies în cale, ca răzbunare pentru pierderea propriilor copii. Aceste crime o desfigurează, ajungând un monstru cu bust de femeie și corp de șarpe, exact cum este întruchipată pe acest monument funerar.

Această statuie se afla la capataiul mormantului profesorului Constantin S. Stoicescu (1843-1909) aflat in cimitirul Bellu.

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net