Povestea „Uriaşei“, statuia care a îngrozit un oraș din România. Ce reprezintă, de fapt, monumentul funerar

Una din cele mai vestite şi misterioase statui din Iaşi, veche de mai bine 150 de ani, amplasată în cadrul unui cavou din Cimitirul Eternitatea, a îngrozit întregul oraș. De fapt, nu monumentul funerar este cel care îi sperie pe locuitori, ci legenda care circulă cu privirea la apariția ei.

 Ce reprezintă, de fapt, monumentul funerar „Uriașa” / foto: captură video
Ce reprezintă, de fapt, monumentul funerar „Uriașa” / foto: captură video

Pe o alee lăturalnică din cel mai mare cimitir al judeţului Iaşi, Cimitirul Eternitatea, străjuită de doi copaci, îşi are povestea una dintre cele mai controversate statui din zonă. Numită „Uriașa”, cum este cunoscută de localnici, statuia este învăluită de legende.

Una dintre acestea spune că ea întruchipează o fiică a unui ieşean, care suferea de gigantism, boală din cauza căreia tatăl său ar fi împuşcat-o. O alta precizează că „Uriaşa" este personaj principal spune că fata sufoca pe oricine strângea în braţe, drept pentru care a fost ucisă. Bineînțeles, mai există o variantă potrivit căruia fata uriaşă era batjocorită de copii pentru cum arăta şi pentru că era atât de diferită faţă de ei.

Ce reprezintă, de fapt, statuia Uriașa din Cimitirul Eternitatea

Prietenii de joacă ar fi închis-o într-un loc întunecat, drept „pedeapsă”, iar după ce a reuşit să scape ar fi rămas cu traume. Astfel că, a început să se comporte foarte urât cu toţi copiii pe care îi vedea şi să se răzbune pe toţi chiar şi pentru greşelile altora din trecut, astfel că a ajuns foarte aproape de a omorî persoanele din jurul ei. În acel moment, tatăl „Uriaşei” ar fi luat decizia de a o ucide.

Lumea s-a obișnuit să o numească Uriașa, iar de-a lungul ultimului secol a devenit cea mai cunoscută poveste din Cimitirul Eternitatea. De fapt, monumentul funerar, înalt de trei metri, a fost realizat de un sculptor din Viena în 1880 și o întruchipează pe Fecioara Maria în rugăciune, nicidecum o fetiță care suferea de gigantism. Ea ar fi fost cumpărată la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Vasile Beldiman de la un maistru vienez şi a fost făcută cadou, pentru a fi amplasată la mormântul familiei Rosetti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
reţetă de mici cu carne de oaie şi porc jpeg
cladirea distrusa de ceausescu png
Destinații de vacanță la mare perfecte cu temperaturi peste 25 de grade încă din aprilie mai Colaj Tourism&DMS
image png
plante canicula jpg jpeg
padure pixabay jpg
castorii parasutati captura video jpg
apa pixabay (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net