«Prima Casă» a primit bani! Acum e momentul să cumperi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Veşti bune pentru toţi cei care şi-au depus dosarul pentru un credit prin programul ”Prima Casă”! Recent, Guvernul a alocat băncilor participante banii care să le permită acestora să ofere din nou împrumuturi. Este vorba despre 2,67 miliarde de lei, plafonul total de garantare pentru acest an.

Băncile au început să primească garanţiile oferite de stat şi, dacă vrei să afli în ce stadiu se află dosarul tău, ar trebui să dai o fugă până la bancă, să dai un telefon ofiţerului tău de credit sau, mai simplu, poţi accesa o aplicaţie specială care se află pe site-ul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. 

În ce condiţii se acordă creditul?

Programul “Prima Casă” se adresează persoanelor fizice care vor să-şi cumpere sau să-şi construiască o locuinţă nouă, procentul de garantare din partea statului fiind de 50%. Dacă, însă, vrei să cumperi o locuinţă veche, atunci procentul de garantare este de 40%. Însă, pentru a ţi se aproba dosarul, trebuie să îndeplineşti anumite condiţii: 

  • La data solicitării creditului trebuie să declari pe proprie răspundere fie că nu deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul când a fost dobândită, fie că deţii în proprietate exclusivă ori împreună cu soţul sau soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin programul Prima Casă, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi;
  • Doreşti să achiziţionezi o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
  • Ai calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Criteriile de eligibilitate pentru a putea lua un astfel de credit sunt însă mult mai numeroase şi variază în funcţie de imobil, respectiv dacă este vorba despre o locuinţă terminată, sau de o construcţie ”la roşu”, ori dacă este vorba de construirea de la zero a unei case. 

Cele mai bune oferte în funcţie de dobânda anuală efectivă

Pentru a afla care sunt băncile cu cele mai bune oferte, am folosit calculatorul de pe site-ul conso.ro şi am optat pentru un împrumut de 250.000 lei, rambursat în 30 de ani. Iată băncile care percep cea mai mică dobândă anuală efectivă şi au, în acest fel, cele mai ieftine oferte! 

  • Banca Românească oferă “Creditul imobiliar Prima Casă” cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 3,38%. Costul total al împrumutului este de 341.996,6 lei, iar prima rată este de 1.412,6 lei. 
  • Marfin Bank oferă produsul “Marfin Prima Casă “şi percepe o dobândă anuală efectivă de 3,39%. Costul total al împrumutului este de 342.308,4 lei, iar prima rată este de 1.364,1 lei. Aceeaşi ofertă o găsim şi la BCR. 
  • Bank Leumi are în portofoliu “Creditul imobiliar Prima Casă” şi percepe o dobândă anuală efectivă de 3,40%. Costul total al creditului este de 342.570,4 lei, iar prima rată este de 1.365,2 lei.
  • OTP Bank oferă şi ea credite imobiliare Prima Casă, percepând o dobândă anuală efectivă de 3,41%. Costul total al împrumutului este de 342.880,0 lei, iar prima rată este de 1.364,1 lei. 
  • Credit Agricole oferă “Credit imobiliar Prima Casă” cu virare venit şi percepe o dobândă anuală efectivă de 3,41%. Cu toate că DAE este identic cu cel perceput de OTP Bank, costul total al unui credit luat de la Credit Agricole este mai mare, adică de 342.907,3 lei. Prima rată este de 1.366,6 lei. 
  • Cea mai scumpă ofertă vine de la UniCredit Bank. Aici se percepe un DAE de 4,02%, costul total al împrumutului este de 359.186,2 lei, iar prima rată este de 1.424,0 lei. 

Ce spun specialiştii în imobiliare

  • Potrivit adevărul.ro, în primele două luni ale acestui an, preţurile apartamentelor din România au crescut, atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi, iar această tendinţă urmează unui an în care ţara noastră a marcat una dintre cele mai mari majorări din lume în ceea ce priveşte preţul locuinţelor. Astfel că, pentru cine vrea să cumpere o locuinţă, acesta este un moment bun, cu preţuri competitive, în special pentru locuinţele noi, sunt de părere specialiştii în domeniu. 
  • Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul Esop Consulting, este de părere că momentul actual este unul propice pentru achiziţionarea unei ocuinţe, în special a uneia noi. ”Nu poţi să zici: «Vreau să cumpăr la cel mai jos preţ», pentru că s-a dus momentul acela, iar acum eşti în zona ascendentă. Cred că, pentru cine vrea să cumpere o locuinţă nouă, e un moment bun: are de unde alege, preţurile sunt competitive, creditarea este în lei”, a declarat specialistul. 
  • De asemenea, şi Andreea Comşa, managing director al companiei de consultanţă Premier Estate Management, este de părere că, într-adevăr, acum este un moment bun pentru achiziţionarea unei locuinţe. Se impune însă o avertizare: clienţii sigur că trebuie să se gândească de mai multe ori înainte de a lua această decizie. 
  • Potrivit lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, pragul de jos a fost deja depăşit la capitolul evoluţei preţurilor, iar în momentul de faţă piaţa se află pe un curs ascendent. ”În România, preţurile au scăzut până în trimestrul al doilea al anului 2014, iar din trimestrul trei din 2014 cresc”, a explicat acesta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net