Renovezi apartamentul? Uite la ce să fii atent!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vara este sezonul ideal pentru renovarea apartamentului, iar cei care îşi doresc o schimbare de decor vor începe în curând lucrările. Poate vrei să zugrăveşti, să desfiinţezi cămara, să "prelungeşti” o cameră până în balcon, să dărâmi un perete, un stâlp sau o grindă. Însă, atenţie! Anumite modificări necesită o autorizaţie de construcţie, aprobarea vecinilor sau a asociaţiei de proprietari. Iată ce trebuie să ştii!

Modificările din apartament pot fi zugrăveli, schimbarea tâmplăriei, înlocuirea unor sisteme, dar şi dărâmarea unor pereţi. Pentru unele dintre aceste lucrări, avem nevoie de autorizaţie de construire şi chiar de o aprobare din partea asociaţiei de proprietari. Dacă nu ştiai, află că dacă modificarea adusă de tine ar putea afecta structura de rezistenţă a blocului, atunci ai nevoie de o aprobare din partea primăriei sau a Inspectoratului de Stat în Construcţii. În caz contrar, rişti amenzi usturătoare.

  • Consultă un specialist - Persoanele interesate să aducă modificări majore apartamentelor în care locuiesc sunt sfătuite să nu le facă de capul lor, ci după ce consultă specialişti în domeniu. Aceştia îţi vor spune dacă este cazul să obţii sau nu diverse autorizaţii, aprobări şi alte documente. De exemplu, numai un specialist îţi va putea spune dacă un perete este de rezistenţă sau nu. Tu nu ai de unde să ştii.
  • Atenţie la clădirile monumente istorice - O piedică serioasă pentru modificările pe care vrem să le facem în apartamentele noastre este încadrarea imobilului în categoria monumentelor istorice. Dacă stăm într-un astfel de imobil, atunci autorizaţia de construcţie este absolut necesară. Am putea face, totuşi, zugrăveli exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor, potrivit legii. De asemenea, se pot face lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare şi restaurare, dar e nevoie de aviz de la Ministerul Culturii şi de la administraţia judeţeană sau locală.
  • Lucrări fără autorizaţie - Atâta timp cât faci renovări sau modificări care nu afectează structura de rezistenţă a blocului şi nici arhitectura clădirii, nu ai nevoie de autorizaţii de construire sau de aprobarea cuiva. Astfel, poţi face reparaţii sau înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări. O altă categorie de lucrări pe care le poţi face fără autorizaţie o reprezintă zugrăvelile interioare, reparaţiile la instalaţiile interioare, la branşamente şi racorduri exterioare, montarea sistemelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, montarea de centrale termice, boilere, aparate de aer condiţionat, a apometrelor şi repartitoarelor de căldură.
  • Când ai nevoie de aprobarea asociaţiei - Dacă lucrările pe care le faci la tine în apartament afectează într-un fel sau altul proprietatea vecinilor tăi, atunci vei avea nevoie de acordul acestora şi de cel al asociaţiei de proprietari. Va trebui să ceri aprobare asociaţiei şi atunci când modificările din locuinţa ta afectează spaţiul comun al imobilului.
  • Ce amenzi rişti - Pentru lipsa autorizaţiei de construire atunci când aceasta este obligatorie legea prevede o amendă între 1.000 şi 100.000 de lei. Oricine din bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcţii. Mai mult, vei fi somat să opreşti lucrarea şi să obţii autorizaţiile necesare. Dacă nu, rişti chiar deschiderea unui dosar penal, deoarece această faptă este catalogată ca infracţiune. Nu în ultimul rând, dacă prin lucrările aduse apartamentului tău afectezi elementele constructive ale clădirii, poţi primi o amendă între 2.500 şi 5.000 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net