Locul din România cu 1.000 de locuitori care este vizitat, anual, de 100.000 de turiști. Se află într-un decor de vis

Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în zona Rimetea-Colţeşti din inima Transilvaniei au senzaţia că au călătorit în timp. Arhitectura locului păstrează cu sfinţenie stilul de acum sute de ani, iar bucătăria locală este cea mai bună din toată Europa. Comuna are 1.000 de locuitori și trăiește exclusiv din turiști, scrie adevărul.ro.

Comuna Rimetea-Colțești a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase Foto: Facebook
Comuna Rimetea-Colțești a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase Foto: Facebook

Vizitată de 100.000 de turiști, anual

Ascunsă la poalele Munţilor Trascău, la 56 de kilometri de Alba Iulia, comuna Rimetea impresionează prin arhitectura unică. Este străbătută de drumul judeţean DJ 107M situat în lungul văii Rimetea şi care leagă Aiud (la 25 km, cel mai apropiat oraş, în judeţul Alba) de Buru (comună pe valea Arieşului, în judeţul Cluj).

Conform statisticilor oficiale comuna este vizitată de aproape 100.000 de turişti, mulţi veniţi din străinătate, în special din Ungaria. Afluxul de turişti s-a dovedit benefic pentru comuna ridicată de mineri, care reuşeşte astfel să evite soarta altor localităţi miniere.

Cum arată casele din Rimetea

Toate casele sunt construite după acelaşi tipar: porţi înalte de lemn, vopsea albă şi obloane verzi. Este specificul secolului XIX. Au auzit de mica localitate şi turişti care au venit din SUA. 

Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Asta după ce, acum 150 de ani, un incendiu puternic a distrus toate casele, însă minerii de aici au reuşit în câţiva ani să le reconstruiască.

Peisaj sălbatic, încărcat de istorie 

În prezent, locuitorii din Rimetea trăiesc sută la sută din turism. „Noi organizăm diferite evenimente, alături de tinerii din sat. Deocamdată prea mult nu încasăm după turism (primăria - n.r.), dar ne bucurăm că dacă la locuitori e bine, e bine și pentru noi”, a declarat primarul comunei Deak Szekely Szilard Levente.

100.000 de turişti vin, anual, în zonă pentru o oază de linişte într-un peisaj sălbatic şi încărcat de istorie. Sunt mulți turiști care vin exclusiv și pentru gastronomia locală.

Maiestuoasele ruine ale Cetăţii Trascăului străjuiesc satul Colţeşti de peste șapte veacuri. Oferta este bogată şi pentru turiştii care caută adrenalină. 

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net