Românii nu vor să își petreacă pensia în România. Topul țărilor pe care le preferă și de ce Grecia e de evitat

Dezbatere intensă pe facebook după ce un român a cerut părerile internauților despre ce țară ar fi cea mai potrivită pentru a se retrage la pensie. Sute de români s-au prins în discuție. Mulți dintre ei, stabiliți deja în țări străine precum Grecia sau Spania, preferate de români ca țări de adopție la pensie, au explicat în detaliu care sunt avantajele și dezavantajele celor două țări și de ce Grecia ar trebui evitată.

image

„Unde ar fi de preferat o retragere la pensie, în Grecia sau in Spania și de ce?”, a fost întrebarea lansată pe rețeaua socială care a adunat în discuție sute de români din țară sau stabiliți în diferite țări în lume. Din comentarii reiese clar că românii își fac planuri din tim p pentru a părăsi țara în momentul în care ies la pensie. Mulți au recomandat Grecia, referindu-se în special la frumusețea tării și la religia ortodoxă, alții au venit cu argumente pentru Spania sau Italia. Însă, în top se regăsește și Portugalia. Sfaturile primite au fost foarte utile pentru doritori.

De ce românii recomandă Spania

„Oriunde numai România nu! Eu prefer Grecia! Sunt mai aproape de cultură și tradițiile noastre!”, scrie imediat un român.

„O fi mi aproape de tradiția noastră, dar nu compari cu Spania”, răspunde imediat un alt internaut.

„În Spania! Cel mai bun sistem de sănătate!”, își argumentează alegerea un român.

„Pentru asigurări de sănătate in Spania”.

„Datele prezentate de guvernul spaniol arată că la sfârșitul anului trecut erau în această țară 1.079.726 de rezidenți de origine română, ceea ce reprezintă 18,61% din totalul străinilor stabiliți aici.”

Se pare ca nu e suficient de departe, din moment ce românii reprezintă cea mai mare minoritate din Spania. Sa fie Grecia, deci”.

„Cred că depinde de pensie. Nu știu exact ce prețuri sunt în Grecia la achiziția unei case dar în Spania sunt scumpe.

Deși îmi place foarte mult Grecia pentru vacanțe, Spania este la un cu totul alt nivel. Am locuit acolo o perioadă și acum regret că nu am rămas definitiv”, spune o româncă.

„Spania. Limba e mult mai ușor de învățat, scrierea în special.Apoi sistemul de sănătate în Spania este net superior celui din Grecia iar la pensie asta e o prioritate”.

„Daca as alege cu mintea ar fi Spania! Daca as alege cu sufletul, ar fi Grecia!

De ce Spania?

- din punct de vedere socio-economic stă mult mai bine decât Grecia;

- sistemul medical foarte accesibil si modern,

- limba se poate învața mult mai repede,

- spaniolii sunt foarte prietenoși si apreciază românii (unii chiar au invatat romana),

- în funcție de zonă mâncarea și intreținerea au preț mai mic decât în România sau Grecia”.

De ce Grecia ar fi de evitat pentru o retragere la pensie

În ceea ce privește Grecia, cea mai frumoasă țară de pe pământ cum a fost declarată încă dion 2018, românii spun că e de evitat din cauza sistemului de sănătate foarte precar. Grecia se confruntă cu o penurie de medici, iar în timpul acestei veri, mai mulți pacienți au decedat în așteptarea ambulanțelor și acestea în număr mult prea mic.

„Daca pensia va permite, Spania ! E greu cu sistemul sanitar in Grecia. La varsta de pensionare....incep sa apara problemele medicale incet , incet ( va doresc sa fiti sanatosi si sa nu aveti nevoie) dar la un moment dat...Asa ca , mergeti intr.o tara care sa va acopere nevoile dvs la acea varsta. Viata nu inseamna doar vacanta (din pacate)”, scrie o româncă.

„Exact. Grecia e frumoasă dar lipsa unui sistem medial corespunzător trebuie luată serios in calcul.

Formalitățile de ședere leglă, AFM-codul de identificare fiscală, nivelul fiecaruia de conversație si alte chestiuni obligatorii, de ordin administrativ, trebuie avute in vedere”, explică o altă româncă.

„Eu aș alege La Gomera, lângă Tenerife. Când am pășit acolo prima oară, am spus direct: eu aici aș vrea să morOricum, nu este o întrebare al cărei răspuns să-l afli de pe net. Trebuie să rezonezi cu zona respectivă. Și mai este un aspect: pe o insulă nu ai asistență medicală la fel ca pe continent. Când îmbătrânești te mai rupi pe colo-colo”, este un alt răspuns.

Top țări pentru pensionare

Potrivit unui top realizat în funcți de preferințele românilor din ultimii ani dar și de calitatea vieții pe care o oferă țările din Europa, pe primul loc se află Portugalia. Iată un top 10 cele mai bune țări din Europa în care să te retragi la bătrânețe.

1. Portugalia

2. Spania și Italia (egalitate)

3. Spania și Italia (la egalitate)

4. Grecia

5. Bulgaria

6. Franța

7. Slovenia

8. Croația

9. Malta

10. Irlanda

image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net