Câți bani au strâns românii care cotizează de 15 ani la pilonul II de pensie

Programul Pilonul II de Pensie a fost lansat în România în luna mai a anului 2008. Astăzi, peste 8 milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii, speranța de mai bine a românului pentru viața de pensionar în România. Iată ce sumă au strâns românii care cotizeză la pensia privată Pilon II de la înființarea sa în 2008.

image

Câți bani s-au strâns în 15 de ani de cotizare

Așadar, vorbim despre veteranii sistemului pilonului II de pensie din România. Aceștia sunt în număr de aproximativ 200.000, iar până în prezent suma adunată din contribuții ajunge la 48.000 de lei.

Din această sumă, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. În comparaţie, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului şi vorbim despre suma de aproximativ 13.600 de lei.

Un român are în contul de pensie de la Pilonul II aproape 1,8 milioane de lei

La finalul lunii martie 2023, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 12.967 lei, înregistrând o creștere de 12,39% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior și o creștere de 5,92% față de finalul anului 2022.

Cel mai mare cont are o valoare de 1,78 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 1.030 lei.

La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate în luna martie 2023 a fost de circa 249 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2022 valoarea acesteia a fost de 237 lei/participant.

Contribuția va crește de la 3,75% la 4,75%

În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, de 21,25% ajunge la pensia de stat - Pilonul I.

Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a decis ca măsura să intre în vigoare din 2024, fiind prevăzută în PNRR.

Însă şi cota s-ar putea micşora - de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani economisiţi direct pentru pensie.

Contribuţiile pentru pensiile private vor fi, pe viitor, scutite de impozit. Deputaţii au votat o propunere potrivit căreia statul nu mai poate impozita suma adunată de oameni, din contribuții, la fondurile private de pensii. Asta înseamnă că vor fi supuse taxării doar câştigurile pe care administratorii acestori fonduri le-au avut, în urma administrării banilor. Iar măsura se referă la Pilonul doi şi trei de pensii.

Ideea a venit după ce mai mulţi dintre cei ajunşi la vârsta pensionării au constatat că sumele pe care le-au retras sunt mai mici cu până la 10%, în urma taxelor percepute de stat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net