Românul care a devenit o adevărată legendă. A jucat în 100 de filme la Hollywood și a fost premiat drept cel mai bun actor

Edward Robinson, cunoscut sub numele de scenă Emanuel Goldenberg, s-a născut într-o familie de evrei români din București. În urma unui incident antisemit, familia sa a emigrat în Statele Unite, ajungând în New York City pe 21 februarie 1904. Pentru Robinson, acest moment a fost o renaștere, cum însuși a afirmat: "La Ellis Island m-am născut din nou. Viața pentru mine a început când aveam 10 ani".

Edward Robinson.
Edward Robinson.

Debutul lui Edward a fost în 1915 pe Broadway

Cariera sa în lumea teatrului a început în districtul teatrului Idiș în 1913, iar debutul său pe Broadway a avut loc în 1915. A urmat apoi debutul în filme un an mai târziu. Pe parcursul a 50 de ani de carieră, Robinson a apărut în peste 30 de piese pe Broadway și în peste 100 de filme. Este cunoscut în special pentru rolurile sale memorabile ca gangster în pelicule precum "Little Caesar" și "Key Largo". Un moment culminant al carierei sale a fost când a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes pentru interpretarea sa din "House of Strangers".

Deși a avut succes în cariera sa, lui Robinson i-a fost dificil să obțină roluri după ce a fost înscris pe lista gri a Hollywood-ului din cauza presupuselor sale simpatii comuniste. Cu toate acestea, a continuat să lucreze în filme cu buget redus și în producții de televiziune.

A jucat în "Cele Zece Porunci"

Reabilitarea carierei sale a venit în 1954, când regizorul Cecil B. DeMille l-a distribuit în filmul "Cele Zece Porunci". A urmat o serie de roluri notabile în filme precum "Nightmare" și "A Hole in the Head", care au readus strălucirea pe ecran a lui Robinson.

Cu o carieră impresionantă care a traversat mai multe decenii și a cuprins atât teatrul, cât și filmul, Edward Robinson rămâne una dintre cele mai strălucite figuri din istoria cinematografiei, iar amintirea sa continuă să trăiască prin operele sale memorabile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net