S-a aflat care este principalul canal online care transmite știri false

Nu este nici o surpriză, dar acum s-a publicat totul oficial! Youtube este unul dintre principalele canale de dezinformare online, la nivel mondial, și nu face suficient pentru a combate răspândirea de informații false, potrivit unei coaliții globale de organizații de verificare a informațiilor. 

image

O scrisoare semnată de peste 80 de grupuri, printre care Full Fact din Marea Britanie și Fact Checker de la Washington Post, afirmă că platforma video găzduiește conținuturi ale unor grupuri precum Doctors for the Truth, care a răspândit dezinformarea Covid, și videoclipuri care susțin ideea de fraudă în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit The Guardian. 

„Youtube permite ca platforma sa să fie folosită ca armă de actori fără scrupule pentru a-i manipula ș exploata pe alții și pentru a se organiza și strânge fonduri. Măsurile actuale se dovedesc a fi insuficiente”, se arată în scrisoarea adresată directorului general al Youtube.

Ce schimbări ar trebui să facă Youtube

Scrisoarea îndeamnă Youtube, care este deținut de Google, să facă patru schimbări în operațiunile sale:

  • Angajamentul de a finanța cercetări independente privind campaniile de dezinformare de pe platformă;
  • Oferirea de linkuri către dezmințiri în interiorul videoclipurilor care distribuie dezinformare și informare greșită;
  • Oprirea algoritmilor săi care promovează infractorii recidiviști;
  • Mai multe eforturi pentru a combate falsurile din videoclipurile care nu sunt în limba engleză

Sperăm că veți lua în considerare punerea în aplicare a acestor idei pentru binele public și pentru a face din Youtube o platformă care face cu adevărat tot posibilul pentru a împiedica dezinformarea și informațiile false să fie folosite ca arme împotriva utilizatorilor săi și a societății în general”, se arată în scrisoare. 

Ce este dezinformarea

Dezinformarea este distribuirea deliberată de informații false care intenționează să provoace prejudicii, în timp ce informarea greșită este atunci când sunt împărtășite informații false, dar nu se intenționează să se facă rău. 

Scrisoarea celor de la Fact Checkers, care contestă afirmațiile făcute de guvernele naționale, postările online și organizațiile media, afirmă că eșecul Youtube de a aborda dezinformarea și informarea greșită este deosebit de accentuat în sudul global, termen care se referă la națiunile din America Latină, Asia și Africa.  

Semnatarii provin din peste 40 de țări cu o gamă variată de medii de finanțare.

Răspunsul Youtube: scurt, sec și plin de promisiuni 

Răspunzând la scrisoare, purtătorul de cuvânt al Youtube a declarat că societatea a investit foarte mult în politici precum reducerea răspândirii dezinformării la limită, un termen pentru conținutul care se apropie, dar nu depășește cu mult linia de încălcare a liniilor directoare ale platforme.

„De-a lungul anilor, am investit foarte mult în politici și produse în toate țările în care operăm pentru a conecta oamenii la conținut cu autoritățile, pentru a reduce răspândirea dezinformării la limită și pentru a elimina videoclipurile care încalcă regulile. Am înregistrat progrese importante, menținând consumul de dezinformare la limita recomandată semnificativ sub 1% din toate vizionăril epe Youtube și doar aproximativ 0,21% din toate vizionările sunt de conținut violent pe care îl eliminăm ulterior. Căutăm mereu modalități semnificative de îmbunățățire și vom continua să ne consolidăm activitatea cu comunitatea de verificare a faptelo” searată în comunicatul trimis de companie. 

Youtube a luat măsuri pentru a elimina dezinformarea despre covid și în octombrie 2020 a interzis dezinformarea despre vaccinarea Covid. Un an mai târziu a declarat că va elimina videoclipurile care răspândesc dezinformări despre toate vaccinurile. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net