S-a descoperit secretul fericirii. Nu e nimic din ceea ce te-ai aștepta!

Ultima actualizare:

Sănătate, bani, frumusețe, familie... acestea sunt primele lucruri care ne vin în minte atunci când încercăm să definim fericirea. Ei bine, se pare că altul este ingredientul secret. Conform unui amplu studiu început în 1938 la Universitatea Harvard, care continuă și azi, cel mai important aspect îl reprezintă, de fapt, relațiile.

image

Cercetarea numită „Harvard Study of Adult Development” este considerată cel mai lung studiu despre fericire din istoria omenirii. A urmărit 724 de bărbați din 1938, de când erau adolescenți, până în ziua de azi, studiul extinzându-se apoi la copiii și nepoții lor. Chiar și fostul președinte american John F. Kennedy a fost la început participant. De-a lungul anilor, cercetătorii au adunat informații, prin chestionare aplicate o dată la doi ani, care urmăreau să evalueze starea emoțională a respondenților. Inclusiv membrii familiei au fost intervievați. „Au vrut să vadă nu atât ce te face fericit punctual, ci care sunt lucrurile care contează în viață pe termen lung, astfel încât atunci când te uiți înapoi să spui că, da, ai trăit bine”, a povestit trainerul Paul Olteanu în cadrul podcastului Mind Architect de la Europa FM.

Concluzia studiului a fost că secretul fericirii nu constă în a fi sănătos sau a avea o relație de cuplu perfectă, deși și acestea contează. „Există un singur lucru care dă satisfacție cu privire la propria viață. Și acest cel mai importat lucru e calitatea relațiilor pe care le ai cu familia, cu prieteni și comunitate. Dacă ești sănătos și ești singur sau ai relații nasoale, vei fi mai puțin fericit decât dacă ești bolnav, dar ai alături persoane care te iubesc. Nu e de mirare! Toate mamiferele, când sunt în grup, sunt liniștite, când sunt singure, le crește nivelul de stres, ca să nu mai vorbim de faptul că nu supraviețuiesc. Cercetarea aceasta nu e despre relațiile de cuplu, ci despre relațiile pe care le ai în general cu oamenii din jur, persoane apropiate, confidenți cărora poți să le spui orice fără să te judece”, explică Paul Olteanu.

image

Citează un alt studiu făcut prin anii 50-60 în America, în cadrul căruia s-a pus o singură întrebare: „câți confidenți ai?”. Atunci, în medie, un american avea 3 confidenți. În anul 2000, aceeași întrebare. Răspunsul: zero confidenți. „De aceea trăim cea mai pașnică și prosperă perioadă din istoria omenirii, dar cu cea mai mare rată de depresie și anxietate. Astfel, dacă vrem să ne păstrăm fericirea, satisfacția cu privire la propria viață, trebuie să avem prieteni, relații sociale. Dacă ai de ales între a munci mai mult ca să mai câștigi 200 de euro în plus, versus a munci mai puțin pentru a avea timp de construit relații, cercetarea de la Harvard spune că o să fii mai fericit dacă îți canalizezi energia pentru a construi relații. Inclusiv în mediul profesional. Decât să ai un job bine plătit, dar unde ești stresat și nu-ți plac colegii, mai bine îți va fi la un job unde câștigi mai puțin, dar ai ocazia să socializezi, să îți faci prieteni”, adaugă expertul în neuroștiința comunicării.

Al doilea secret al fericirii: să știi când să renunți

Cercetarea de la Harvard a mai scos la iveală faptul că, pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii tind să se concentreze mai mult pe lucrurile care contează cu adevărat pentru ei și renunță să se mai gândească la eșecurile din trecut. „Realizează că viața e scurtă, astfel că acordă mai multă atenție lucrurilor e care îi fac în prezent fericiți. Învață să renunțe la mărunțișurile generatoare de stres din trecut”, explică dr. Robert Waldinger. Pe tine ce te face fericit, ce îți place să faci? Gândește-te ce îți plăcea în copilărie, ce hobby-uri aveai. Întoarce-te la ele, acordă-le mai mult timp și vei reînvăța să zâmbești din toată inima!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net