S-a sinucis sau a fost ucis? Adevărul despre moartea regelui dacilor, Decebal

Unul dintre cele mai iubite personaje din istoria României, Decebal, regele dacilor a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie grele.

Nici până acum nu s-a aflat exact cum a murit Decebal / foto: arhivă
Nici până acum nu s-a aflat exact cum a murit Decebal / foto: arhivă

În istorie există, totuși, mai multe ipoteze legate de modul regele dacilor, Decebal, și-a dat ultima suflare. Așa că adevărul despre moartea lui nu îl vom afla, probabil niciodată.

În 101-102 d Hr și 105-106 d Hr au avut loc două războaie aparent scurte, dar în relitatea foarte grele, istovitoare și cu multe pierderi omenești. Atunci legiunile romane ale împăratului Traian reușesc să învingă unul dintre cei mai redutabili inamici barbari ai imperiului, dacii.

Decebal, o amenințare reală pentru romani

Dacii lui Decebal reprezentau o amenințare constantă atât pentru Panonnia dar mai ales pentru provinciile sud-dunărene ale imperiului, iar romanilor nu le-a fost deloc ușor să îl înfrângă pe rege, care are a atras în lupta contra romanilor și alte neamuri barbare precum sarmații sau bastarnii.

Așadar, potrivit istoricilor citați de adevarul, în anul 106 d Hr, Traian înconjoară capitala dacică Sarmisegetusa Regia. După un asediu greu, romanii reușesc, spun unele surse, să taie, cu ajutorul unui trădător, rezervele cu apă ale capitalei regatului lui Decebal.

Până la urmă, Sarmisegetusa cade, după ce romanii i-au dat foc. Înainte ca cetatea să fie cucerită, regele Decebal, un mare comandant barbar, reușește să fugă alături de câțiva oameni de încredere.

Dar, este urmărit de o unitate de cavalerie romană și își pierde viața undeva în Carpații Orientali, probabil pe teritoriul județului Harghita de astăzi, deși nu se știe cu certitudine. Sfârșitul regelui dac este încă învăluit în mister.

Pe de altă parte, un cunoscut istoric român susține că Decebal și-a luat viața ca să nu fie capturat de romani. Totuși, nici el nu are suficiente dovezi.

De cealaltă parte, cel care i-a adus capul și mâna dreaptă, împăratului Traian, spune că l-a ucis cu mâinile sale. Mai există și o a treia ipoteză, fără nicio dovadă palpabilă însă. Aceea că ar fi pierit, de fapt, în luptă.

Varianta sinuciderii

Presupusa sinucidere a lui Decebal / foto: arhivă
Presupusa sinucidere a lui Decebal / foto: arhivă

În povestea sinuciderii, Decebal reușește să scape din asediul de la Sarmisegetusa și s-a îndreptat către Carpații Orientali. Nu se știe dacă era singur sau însoțit. Cel mai probabil Decebal era însoțit de oamenii săi de încredere.

Se presupune că Decebal voia să ajungă în zona de est, dincolo de Carpații Orientali, la neamurile dacilor liberi, în zona neocupată de romani, acolo unde ar fi putut să coaguleze o rezistență și cu ajutorul roxolanilor. Nu a mai reușit să ajungă.

Dar, un detașament de cavalerie roman, condus de Tiberius Claudius Maximus, un decurion, adică un comandant de cavalerie în armata romană a plecat pe urmele lui Decebal.

Nu se știe exact traseul pe care l-a urmat Decebal dar este cert faptul că a fost ajuns din urmă de cavaleriștii romani. Cel mai probabil însoțitorii săi au fost uciși, sau dacă era singur, a fost vânat prin munți.

„Când a văzut Decebal că scaunul lui de domnie şi toată ţara sunt în mâinile duşmanului, că el însuşi este în primejdie să fie luat prizonier, îşi curmă zilele”, preciza istoricul roman Dio Cassius.

Totodată, teoria sinuciderii apare și pe Columna lui Traian, celebrul monument care prezintă scene din războaiele lui Traian cu dacii, există o reprezentare de un dramatism aparte, cu regele Decebal, în genunchi, urmărit de cavaleriștii romani, curmându-și zilele. Decebal a folosit un pumnal curb, specific dacilor, numit sica, pentru a-și secționa gâtul.

Criminalul l-ar fi găsit mort sau în agonie

Presupusul criminal, Tiberius Claudius Maximus, comandatul detașamentului l-a găsit mort sau în agonie. I-a tăiat capul și mâna dreaptă și le-a dus la Ranistorum, acolo unde se afla împăratul Traian.

Cele două simboluri ale morții unuia dintre cei mai mari dușmani ai Imperiului, au fost duse la Roma și arătate mulțimii.

În acele vremuri, sinciderea unui lider barbar ca nu fie capturat de dușmani nu era un lucrur ieșit din comun. Și asta fiindcă de obicei, dacă era capturat viu, avea o soartă tristă a dezonoarei și a chinului.

Ar fi fost purtat în lanțuri, în cadrul triumfului organizat cu ocazia sosirii la Roma a trupelor victorioase. După umilința de pe străzile Romei, cel mai probabil ar fi fost executat în mod public, ceremonial.

Varianta lui Tiberius Maximus: ucis de cavaleria romană

O altă variantă a morții lui Decebal a fost povestită chiar de Tiberius Maximus prin intermediul artei monumentale funerare romane.

Pe monumentul funerar al decurionului Tiberiu Claudius Maximus, cel care a condus detașamentul plecat în urmărirea lui Decebal, plasat în localitatea Phillipi, din Macedonia de astăzi, povestea este puțin altfel. Mai precis, decurionul se laudă că l-a ucis cu mâna sa pe Decebal, înainte ca acesta să apuce să se sinucidă.

După ce s-a retras din armată, Tiberius Claudius Maximus s-a retras în Macedonia la Phillipi. Aici avea să și moartă.

În onoarea sa a fost ridicată o stelă funerară pe care se află imaginea cavaleristului roman care decapitează un rege barbar cu mâinile împreunate în semn de îndurare.

În plus, pe stela funerară apare și inscripția, care descrie succint cariera militară a lui Tiberius Claudius Maximus.

„A primit daruri de la împăratul Domiţian pentru curaj în timpul războiului dacic. A fost făcut duplicarius în Ala II Pannoniorum de către împăratul Traian şi a fost făcut explorator şi decorat de două ori pentru vitejie în războiul dacic şi partic şi a fost făcut decurion al aceleiaşi ale de către el deoarece l-a capturat pe Decebalus şi i-a dus capul la Ranisstorum. A fost lăsat la vatră de către D. Terentius Scaurianus, consular, comandantul noii provincii”.

Într-o altă variantă, Tiberius Claudius Maximus l-a ajuns din urmă pe Decebal și l-a decapitat. Există însă păreri care arată că este greu de luat în seamă imaginea decapitării lui Decebal de pe stela funerară. Mai ales că era obiceiul de a exagera faptele defunctului și de-al idealiza în cariera sa militară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net