„Săptămâna verde” la Dubai sau „tabără” în New York, moda care îi revoltă pe părinţi! Ce se va întâmpla cu cei care nu-și permit cel mai nou moft
O tabără de vară de două săptămâni în SUA, care poate ajunge la 6.000 $, sau o excursie în Dubai, care depăşeşte 2.000 $, sunt realităţi din şcolile româneşti. Cine îşi permite aşa ceva? Cu siguranţă nu majoritatea părinţilor din România! Ce se va întâmpla cu cine nu-şi permite? Va fi arătat cu degetul!

Elevii români sunt învăţaţi să fie liberi, independenţi, occidentali. Până aici majoritatea părinţilor sunt de acord cu această tendinţă.
Excursii la grădina zoologică sau la căţărări, tabere la munte sau la mare sunt pe placul tuturor, mai ales dacă preţurile sunt accesibile, ca pentru copii. Dar de aici şi până la vacanţe în Statele Unite sau în Dubai e o mare diferenţă.
De kilometri şi mai ales de... euro! Zeno Sustac, iniţiatorul grupului „Părinţii elevilor din România”, atrage atenţia că moda excursiilor peste hotare aduce cu sine riscul de segregare pe criterii financiare, relatează adevarul.ro.
Discuţiile pe grupul „Părinţii elevilor din România” au apărut după ce avocatul Zeno Sustac a semnalat două situaţii în care părinţii au primit pe grupul clasei oferte de excursii la preţuri foarte mari.
O excursie pentru „Săptămâna verde”, la Dubai, depăşte 2.500 $, în timp ce pentru o tabără de vară de două săptămâni, în SUA, costurile, care să acopere toate taxele, au fost estimate la 6.000 $. Sunt sume pe care anumiţi părinţi îşi permit să le achite, însă pentru alţii constituie un vis de neatins.
„(...) Oare cei care promovează astfel de excentricităţi nu se gândesc că există şi familii modeste care cu greu îşi permit să îşi susţină copiii la şcoală? Cum credeţi că se simte părintele şi copilul din familia modestă, fără posibilităţi, când vede astfel de oferte de lux? Este în mod evident o formă intolerabilă de segregare pe criterii financiare (mai exact, socio-economice). Mă bucur că s-au interzis concursurile pe bani în şcoli, următorul pas ar trebui să fie interzicerea promovării ofertelor de acest tip în unităţile publice de învăţământ. Şcoala nu este piaţă de desfacere! Am vorbit cu mai mulţi părinţi, văd lucrurile la fel ca mine”, scrie Zeno Sustac, pe Facebook.

Contactat de „Adevărul”, Zeno Sustac a declarat că astfel de practici se întâlnesc în toată ţara, în şcolile publice.
„Este la nivel naţional, în zona şcolilor cu ştaif, în zone în care părinţii sunt potenţi financiar, oraşele mari din România şi Capitala, unde foarte multe cadre didactice s-au transformat în agenţi de vânzări pentru excursii scumpe”, atrage atenţia Sustac.
Mai mult, atrage atenţia iniţiatorul grupului, sunt părinţi care spun că li se impune, indirect, copiilor participarea la astfel de excursii de lux.
„Ştiu colegii din Bucureşti unde dacă îndrăzneşti să nu participi la o excursie organizată la o clasă de top eşti trecut pe lista neagră. Şi asta mi-au spus părinţii, că nici nu se pune problema să nu meargă când li se propune”, spune Sustac.
«Pe când Săptămânaverde la cazinou?!»
Este vorba atât de tabere şi excursii organizate în perioada vacanţelor, cât şi astfel de deplasări costisitoare organizate pe perioada celor două săptămâni în care elevii ar trebui să desfăşoare activităţi educative: Săptămâna Altfel, respectiv Săptămâna Verde.
„Să îmi fie cu iertare, dar eu cu 6.000 $ mă duc în vacanţă cu toată familia (2 adulţi şi 2 copii) în Europa, unde sunt super destinaţii, istorie, extrem de multe de văzut şi de învăţat. Serios, Dubai? America? Am citit şi Las Vegas? Săptămâna verde la cazinou? Oricum nu e ok promovarea unor astfel de excursii în şcoli, cine vrea să meargă şi îşi permite să se ducă în privat cu familia. Ca să nu mai zic că nu au nici o legătură cu săptămâna verde”, îşi exprimă opinia un părinte.