Secretul bine păstrat din Apuseni. Aici este liniştea absolută și o „grădina” paradisiacă

Ultima actualizare:

Turiştii care ajung aici, pe jos sau pe două roţi, rămân vrăjiţi de peisajul în sine. Un turcoaz care, pe hartă, pare un mic punct neînsemnat. Însă, odată ce te apropii de mal, măreţia lacului ţi se dezvăluie în toată splendoarea. I se spune Lacul de Smarald și este bine ascuns de ochii lumii, în Munții Apuseni.

Iezerul Ighiel

Iezerul Ighiel sau Lacul de Smarald este cel mai mare lac carstic din România. Foto: captură video
Iezerul Ighiel sau Lacul de Smarald este cel mai mare lac carstic din România. Foto: captură video

Încercuit de pădurile Trascăului, Iezerul Ighiel pare ascuns de ochii lumii, deși este cel mai mare lac carstic din România, având o adâncime de aproape 9 metri.

Situat chiar în centrul județului Alba, în lanțul Munților Trascău, la Iezerul Ighiel accesul este destul de simplu. Din Alba Iulia mergi pe DN 74 în direcția Zlatna. Când ajungi în satul Șard, cotești dreapta după calea ferată și ajungi în comuna Ighiu. De acolo, nu faci dreapta înspre Cricău, ci ții drumul înainte pe DJ 106H, care te va duce în satul Ighiel ce ascunde o minune a naturii.

O întindere de apă de un verde fascinant, înconjurată de păduri, unde turişti din toată lumea găsesc liniştea absolută, scrie ziarulunirea.ro.

De la un anumit punct, drumul devine tot mai accidentat, dar accesibil pentru orice tip de mașină. Urmează serpentine abrupte care, practic, urcă brusc de la șes la munte. În câteva zeci de minute ajungi în zona coniferelor, la aproape 1.000 de metri altitudine. În total, distanța de la Alba Iulia la Iezerul Ighiel este de 28 km.

În Lacul de Smarald nu se înoată

Din cele aproape 3.500 de lacuri pe care le are România, Iezerul Ighiel este unul dintre cele mai frumoase. Nu doar vara ci și toamna când pădurile de foioase care îl înconjoară capătă culori superbe.

Este un mic colț de Rai, înconjurat de obiective turistice misterioase, precum Vulcanul Stins sau Coloanele de Bazalt, și stânci masive.

Acest lac captivant este ca o comoară ascunsă de un farmec irezistibil. Impresionează prin culoarea sa de un verde intens, ireal.

Iezerul s-a format în calcare jurasice masive, dispuse peste un fundament de roci eruptive. Iar apele curgătoare care se varsă în iezer sunt parţial temporare, deoarece străbat o zonă calcaroasă şi sunt scurte (1,5 – 2 km). Cel mai semnificativ e Pârâul Iezerului, care îşi are obârşia în Izvorul de sub Lac şi care reprezintă drenarea subterană a lacului.

Înotul și folosirea ambarcațiunilor sunt interzise în spațiul Iezerului Ighiel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net