Semne că trebuie să cureţi filtrele aparatului de aer condiţionat
Nu ai curăţat în acest sezon filtrele aparatului de aer condiţionat? În afară de faptul că rişti probleme respiratorii din cauza aerului murdar emanat, vei vedea că nici aparatul nu mai „trage” la fel de bine şi nu mai are putere să răcească.
Filtrele ar trebui curăţate la început de sezon cald, înainte de a folosi aparatul. Dacă nu ai făcut-o până acum, află că ai putea să te alegi cu o răceală zdravănă. Şi asta nu din cauza curentului, cum ai putea crede, ci a calităţii aerului răspândit. Microorganismele adunate în interior (bacterii, ciuperci, virusuri) vor fi răspândite în încăpere, putând declanşa episoade de rinită alergică, conjunctivite virale, crize de astm, gripă, otită, bronşite.
Primul semn că e nevoie să cureţi filtrele este mirosul de umezeală pe care îl degajă aparatul, atunci când e pornit. Mirosul neplăcut demonstrează murdăria din interior. Un alt semn este că aparatul „trage mai greu”, nu răceşte atât de repede pe cât o făcea înainte. Filtrele murdare şi pline de praf reduc eficienţa aparatului cu până la 20%, iar un alt dezavantaj este consumul mai mare de energie. Cum se curăţă filtrele? Este foarte simplu şi rapid. Înainte de a te apuca de treabă, scoate aparatul din priză pentru a nu risca să te curentezi. Ca să scoţi filtrul, trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi, desprinde filtrul de aer şi trage-l în jos. Spală-l sub jet de apă şi dezinfectează-l cu spirt sau cu apă şi oţet. Filtrele ar trebui spălate o dată la 6 luni, sau chiar mai des (la 2-3 luni) dacă aparatul e poziţionat într-o încăpere cu praf.
Unitatea aparatului se curăţă şi ea. Masca este detaşabilă şi trebuie spălată. Şterge-o de praf cu o cârpă umedă, spal-o cu apă şi detergent, iar apoi dezinfecteaz-o cu spirt. Odată ce ai scos masca aparatului, foloseşte peria îngustă a aspiratorului pentru a curăţa şi în interiorul carcasei. Înainte de a monta masca la locul ei, asigură-te că aceasta e foarte uscată. Toată unitatea interioară se curăţă cu o cârpă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă şi oţet sau bicarbonat de sodiu. Poţi folosi şi apă cu spirt. Important este să dezinfectezi bine locul pe unde aparatul îşi trage aerul, altfel, curenţii de aer împrăştie praful în toată camera.
Când e nevoie să schimbi freonul
În mod normal, freonul ar trebui să reziste ani la rând, însă lucrurile nu stau aşa mereu. Se întâmplă de multe ori ca aparatul să piardă freon şi să nu mai răcească. În cazul în care observi că aparatul de aer condiţionat nu mai funcţionează la capacitatea sa maximă, este posibil să se fi consumat freonul. Pentru schimbarea lui, trebuie să apelezi la firme specializate.