Sfântul Dumitru, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce înseamnă dacă este lună plină în această zi

Ultima actualizare:

Sfântul Dumitru este unul dintre cei mai iubiți sfinți în tradiția creștină ortodoxă. Sărbătorit pe 26 octombrie, Sfântul Dumitru este considerat un ocrotitor al oamenilor, al armatei și al orașului Salonic. Această sărbătoare este marcată în multe țări și comunități ortodoxe cu tradiții și obiceiuri specifice care celebrează viața și faptele acestui sfânt venerat.

Pe 26 octombrie se sărbătorește Sfântul Dumitru. / Foto: Click.
Pe 26 octombrie se sărbătorește Sfântul Dumitru. / Foto: Click.

Originea și viața Sfântului Dumitru

Sfântul Dumitru s-a născut în secolul al III-lea în Salonic, în Grecia de astăzi. A trăit în timpul domniei împăratului Maximian și a fost cunoscut pentru credința sa puternică și pentru faptele sale caritabile. El a fost un ofițer în armata romană, dar și-a dedicat viața credinței creștine. În timpul persecuțiilor creștinilor, Sfântul Dumitru a fost martirizat pentru credința sa și a devenit unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinătății ortodoxe.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Rugăciuni și slujbe bisericești: Sărbătoarea Sfântului Dumitru este marcată în bisericile ortodoxe prin rugăciuni speciale și slujbe liturgice dedicate sfântului. Credincioșii participă la aceste slujbe pentru a se ruga pentru sănătate, protecție și iertare.

Dăruirea de pomeni: În multe comunități, oamenii dăruiesc pomeni în cinstea Sfântului Dumitru. Aceste pomeni constau adesea în alimente și dulciuri care sunt distribuite celor nevoiași și săracilor.

Procesiuni religioase: În unele locuri, se organizează procesiuni religioase în ziua sărbătorii Sfântului Dumitru. Credincioșii poartă icoane și lumânări într-o procesiune prin oraș sau sat, aducând astfel onoare sfântului.

Tradiția pâinii Sfântului Dumitru: În unele regiuni, o tradiție populară este coacerea unor pâini speciale, cunoscute sub numele de "pâinea Sfântului Dumitru". Aceste pâini sunt binecuvântate în biserică și apoi distribuite credincioșilor.

Obiceiuri populare: În multe locuri, există obiceiuri populare și superstiții legate de ziua Sfântului Dumitru. Se spune că aceasta este ultima zi în care mai poți să culegi flori din grădină fără a strica plantația.

Sărbătorirea onomasticii: Persoanele care poartă numele "Dumitru" sau variante ale acestuia sărbătoresc onomastica în această zi. 

De Sfântul Dumitru aflăm cum va fi sezonul de iarnă 2023-2024

Odată cu venirea sărbătorii Sfântului Dumitru, în sufletele noastre se instalează o așteptare febrilă pentru sezonul de iarnă care se apropie. Tradițional, această sărbătoare este asociată cu anumite credințe și superstiții care aruncă o privire în viitorul apropiat. Iată ce aflăm despre sezonul de iarnă 2023-2024 cu ajutorul tradițiilor și credințelor legate de Sfântul Dumitru:

1. Zilele de gheață: Conform tradiției, zilele de Sfântul Dumitru sunt denumite și "Zilele de Gheață". Se spune că această perioadă ne dezvăluie primele semne ale iernii și ne pregătește pentru frigurile care vor veni. De asemenea, în această perioadă, există superstiția că ploile de Sânge, care se referă la ploi abundente și vreme rea, indică un sezon de iarnă aspru.

2. Observarea naturii: Conform credinței populare, comportamentul animalelor și schimbările în natură în timpul sărbătorii Sfântului Dumitru pot oferi indicii prețioase despre cum va fi iarna. Dacă animalele încep să își pregătească cuiburile pentru iarnă sau dacă păsările migrează în mod neașteptat, acestea pot fi semnale ale unui sezon de iarnă greu.

3. Farmece și vrăji pentru vremea iernii: În multe culturi, oamenii încă practică farmece și vrăji de Sfântul Dumitru pentru a influența vremea în sezonul de iarnă. Aceste ritualuri pot implica aprinderea unor lumânări speciale și recitarea unor incantații pentru a aduce un sezon cald și blând sau pentru a aduce zăpadă în cantități suficiente, în funcție de preferințele fiecăruia

  • Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna se începe curând și se termină târziu;

Sfântul Dumitru este o figură venerată în tradiția ortodoxă și sărbătoarea sa este o ocazie de rugăciune, bucurie și solidaritate în comunitățile creștine. Aceste tradiții și obiceiuri aduc credincioșii mai aproape de valorile spirituale și de învățăturile sfântului martir și îi încurajează să împărtășească iubirea și bunătatea cu cei din jurul lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
baza jos jpg
noroc in afaceri jpg
salata somon jpg
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
bautura alcoolica care face minuni pentru creier jpg
intersectie jpg
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net