Simfonia a V-a a lui Beethoven are capacitatea de a lupta împotriva cancerului. Cum e posibil

O serie de cercetări arată că Simfonia a V-a a marelui compozitor Ludwig van Beethoven ar avea puterea de a distruge celulele canceroase. Același rezultat l-ar putea avea și alte creații din muzica clasică. Efecte uimitoare se observă și la nivel psihic.

Simfonia a V-a a lui Beethoven are capacitatea de a lupta împotriva cancerului / foto: arhiva Click!
Simfonia a V-a a lui Beethoven are capacitatea de a lupta împotriva cancerului / foto: arhiva Click!

Muzica clasică, pe lângă bagajul cultural și mulțimea de senzații și emoții, ne poate aduce o îmbunătățire a stării de sănătate. Este cunoscut faptul că muzica marilor compozitori are beneficii asupra psihicului, dar și asupra recuperării medicale. Un studiu din 2011, din Brazilia, afirma că muzica clasică, în special două compoziții muzicale celebre, ar putea ucide celulele canceroase. Printre cele mai benefice piese muzicale din operele clasicilor se numără celebra Simfonie a V-a compusă de Ludwig van Beethoven.

Un studiu din anul 2011, parte a programului de oncobiologie al Universității Federale din Rio de Janeiro, Brazilia, sugera că Simfonia a V-a de Beethoven ar putea lupta împotriva cancerului. Cercetările, începute în anul 2010, au vizat o analiză amănunțită asupra creșterii și distrugerii celulelor MCF-7, responsabile pentru producerea cancerului de sân.

Prelevate, celulele canceroase au fost expuse, în mediu de laborator, Simfoniei a V-a de Beethoven, dar și compozițiilor „Atmospheres” a lui Ligeti și „Sonata pentru două piane în D” compusă de Mozart. În urma expunerii, s-a ajuns la concluzia că Simfonia a V-a dar și „Atmospheres” au reușit să distrugă celule canceroase. Ritmul, frecvența și intensitatea muzicii ar putea avea legătură cu posibilele mecanisme care au stat la baza acestei reușite incredibile.

Controversele studiului

Echipa de cercetători brazilieni reușise să demonstreze că muzica poate avea efecte nu doar la nivel psihic și emoțional, dar și la nivel celular, din punct de vedere morfo-funcțional, influențând dimensiunile celulei și granulația.

Studiul din Brazilia a generat totuși controverse. Unii au considerat cercetările ca fiind insuficiente pentru a formula afirmații de tipul „muzica clasică poate vindeca cancerul sau cel puțin poate distruge celulele canceroase”. În plus, s-a pus întrebarea, „ce se întâmplă cu celulele sănătoase. Cum poate face diferența, muzica lui Beethoven într-o celulă mutantă și una sănătoasă”.  

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
legume fructe vitamine naturale jpg
cumparaturi Paste jpg
Elveția, o țară recunoscută pentru nivelul ridicat de trai  Foto Freepik com jpg
vaci facebook jpg
copil  jpg
steag moldova istock jpg
slime jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net