Singurul loc de pe Pământ pe care nu îl vrea nici o țară. Care este motivul

Bir Tawil, o mică bucată de pământ din Africa, nu aparține niciunui stat, nu are locuințe, nu are rezidențe permanente și, prin urmare, nu are nici legi. Situat la granița dintre Sudan și Egipt și măsurând peste 2.000 de kilometri pătrați, cele două țări par să fi uitat de acest teritoriu pe care nici nu îl menționează și nici nu îl revendică. Care este motivul? 

Bir Tawil, singurul loc de pe Pământ pe care nu îl vrea nici o țară / Foto: Freepik
Bir Tawil, singurul loc de pe Pământ pe care nu îl vrea nici o țară / Foto: Freepik

Deși Bir Tawil are formă de cadrilater, este numit în general „Triunghiul Bir Tawil”. Asta, deoarece este asociat cu Triunghiul Hala’ib, care este situat în vecinătate. Luate împreună, cele două zone alcătuiesc un triunghi. Acest petic de deșert reprezintă o problemă pentru parlamentarii internaționali.

Zona nu are locuitori, locuințe, rezidențe permanente și implicit nici legi. Nu este revendicat nici de Egipt, nici de Sudan. Bir Tawil dezvăluie o dispută care datează de peste 100 de ani, dând naștere unui conflict de probleme juridice și provocări din toate colțurile lumii.

Și totuși, de ce zona nu aparține nimănui și nu este revendicată de niciun stat? Totul a început în 1899, când paralela 22 a fost stabilită ca graniță între Egipt și Sudan de către Marea Britanie. În 1902, englezii au stabilit o nouă graniță administrativă. La acea vreme, Bir Tawil era o zonă de pășunat, deși nimeni nu locuia acolo.

Egipt și Sudan se luptă pentru alt teritoriu

Când au început problemele? După ce Marea Britanie a considerat noua graniță ca fiind cea corectă, în timp ce Egiptul voia să mențină granița dinainte, cea de pe paralela 22, a luat naștere disputa. 

Potrivit vechii granițe, Triunghiul Hala'ib aparține Egiptului, dar conform noii granițe, zona aparține Sudanului. Este clar că cele două țări se luptă pentru aceeași zonă. Triunghiul Hala'ib este de zece ori mai mare decât Bir Tawil și are drumuri și acces la mare. În plus, triunghiul mai mare are o populație de 1.000 de locuitori, în timp ce Bir Tawil este sterp și nelocuit.

Deși Egiptul și Sudanul nu au nici o pretenție asupra Bir Tawil, există unii care au revendicat zona ca fiind a lor. Mulți oameni au făcut declarații online susținând că zona este a lor, dar nici una dintre aceste afirmații nu a fost luată în serios. Până acum, un american, un indian și un rus au susținut că revendicat Bir Tawil. 

Astfel, motivul pentru care acest mic petic de pâmănt nu este revendicat, este faptul că Egiptul și Sudanul au divergențe diplomatice asupra unui alt teritoriu. Dacă oricare dintre aceste două state ar revendica Bir Tawil, automat ar pierde dreptul asupra Hala’ib.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fumat pixabay jpg
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net