Spală rufele ca un profesionist!
Ultima actualizare:
Cum reuşesc hotelurile să aibă lenjerii de pat, prosoape şi halate mereu impecabile şi în bună stare? Cum le spală, cum le dezinfectează, cum scot petele? Personalul unor hoteluri de cinci stele au dezvăluit pentru brightside.me câteva dintre secretele lor. Ai putea să le încerci şi tu, acasă.
- Nu încărca maşina de spălat până la refuz, pentru că rufele nu se vor putea spăla bine. Dacă, pe de cealtă parte, cuva e prea goală, rufele se pot deteriora mai uşor. Ideal este să încarci maşina la 80% din capacitate.
- Spală rufele la temperaturi cuprinse între 30 şi 60 de grade Celsius, în funcţie de material. Dacă apa e mai rece, murdăria nu va putea fi eliminată perfect şi rufele nu vor putea fi dezinfectate corespunzător. Apa prea fierbinte, care depăşeşte 60-70 de grade, deteriorează materialele.
- Pentru a îndepărta petele de ulei, înainte de a băga rufele în maşina de spălat, presară pe pată puţin amidon şi lasă să acţioneze câteva minute. Pentru a elimina petele de traspiraţie de pe lenjeria albă, pune-o la prespălat, la 40 de grade. Apoi execută un ciclu normal de spălare, cu înălbitor. De asemenea, pentru a scăpa de petele de vin şi de cafea, înmoaie hainele timp de o oră într-o soluţie formată din apă şi sare. Apoi spală-le normal, în maşina de spălat. Albeaţa prosoapelor şi a lenjeriei se menţine dacă foloseşti bicarbonat de sodiu. Se adaugă o jumătate de ceaşcă în compartimentul pentru detergent şi se spală la 40-60 de grade. Bicarbonatul elimină mirosurile şi albeşte rufele îngălbenite.
- Adaugă oţet alb la clătire. Este secretul personalului acestor hoteluri pentru a face prosoapele să devină moi, pufoase şi strălucitor de curate.
- Ideal este să usuci rufele în aer liber, mai ales acum, vara. Dacă le usuci în uscătorul maşinii de spălat, experţii recomandă să introduci în cuvă o minge de tenis pentru a face prosoapele moi şi pufoase.
- Dacă pui prea mult detergent, hainele nu se vor spăla mai bine, însă vor fi mai greu de limpezit, iar ţesătura poate fi afectată.
- Sarea ţine loc de înălbitor şi este o metodă naturală de a scoate petele, mirosurile, de a preveni îngălbenirea rufelor şi a menţine strălucirea culorilor. Se adaugă o jumătate de ceaşcă de sare în maşina de spălat, printre rufele albe şi colorate.
- Igienizarea maşinii de spălat, o dată pe lună, este absolut necesară. Curăţă bine zona burdufului de cauciuc, unde se adună apă, se menţine umezeala şi se formează mucegai. Spală de resturi şi compartimentul pentru detergent, atât pe interior, cât şi pe exterior. O dată pe lună, e bine să faci un ciclu de spălare la 90 de grade, fără haine, doar cu un detergent special care curăţă maşina (se găseşte în comerţ).