Superstiții de 1 Martie. Ce trebuie neapărat să faci ca să ai noroc
În tradiția românească, 1 Martie, cunoscut ca Mărțișor, marchează începutul primăverii și este însoțit de numeroase superstiții și obiceiuri menite să aducă noroc și prosperitate pe parcursul anului. Se spune că cel sau cea care, de 1 Martie, îşi pune la mână mărţişorul (cele două şnururi, alb şi roşu) şi în poartă până la 9 martie (în unele zone, mărţişorul se poartă toată luna martie, până la Florii sau până când vedeţi un copac înflorit) va avea noroc tot anul.

Mărțișorul ca talisman norocos
Se crede că purtarea mărțișorului, un șnur împletit din fire albe și roșii, aduce noroc și protecție împotriva ghinioanelor. Acesta se poartă fie până la 9 martie, fie pe tot parcursul lunii, până la înflorirea primilor copaci sau până la sosirea berzelor. După această perioadă, mărțișorul nu trebuie aruncat, ci legat de ramura unui pom înflorit, gest ce simbolizează norocul și prosperitatea
Alegerea "Babei"
Între 1 și 9 martie, fiecare persoană își alege o "babă", adică o zi în care își verifică norocul. Se spune că vremea din ziua aleasă reflectă norocul persoanei pentru întregul an: dacă este frumoasă, anul va fi plin de bucurii; dacă este mohorâtă, pot apărea obstacole
Obiceiuri și interdicții de 1 Martie
Evitarea certurilor și a supărărilor: Se crede că starea de spirit din această zi influențează dispoziția pentru restul anului, astfel că este bine să eviți conflictele și supărările. Consumul de vin roșu: În unele zone, se obișnuiește să se consume vin roșu în această zi, considerându-se că aduce prosperitate și sănătate. Evitarea activităților gospodărești: Conform unor superstiții, efectuarea treburilor casnice, precum spălatul sau măturatul, în această zi poate atrage ghinion, fiind recomandat să se evite astfel de activități.
Tradiții regionale
În Moldova și Bucovina, fetele oferă mărțișoare băieților pe 1 Martie, iar aceștia le răsplătesc pe 8 Martie, de Ziua Femeii. Respectarea acestor tradiții și superstiții de 1 Martie este considerată esențială pentru a atrage norocul și bunăstarea în anul ce urmează.
Care este legenda mărțișorului
Începutul lui Martie cumulează o serie de semnificaţii importante, căci ne situăm la început de an, în preajmă echinocţiului de primăvară, 21 martie. O valoare aparte îi era atribuită de către strămoşi care sărbătoreau pe 1 Martie Anul Nou, şi mai cu seamă anul nou agricol, pe care îl numeau “Matronalia”, închinată zeului Marte.
Multe dintre legendele Mărţişorului povestesc despre Baba Dochia că toarce firul Mărţişorului, reprezentând cele 365 (sau 366) de zile. Se spune că aceasta şi-a necăjit nora pe care a trimis-o pe ger la râu să albească un ghem de lână neagră. Impresionat de durerea fetei, Iisus i se arată acesteia şi îi dă o floare roşie. Numaidecât, ghemul devine alb şi, întoarsă acasă, o convinge pe Dochia că primăvara a sosit. Dar vremea se schimbă, iar Baba Dochia, care se dezbracă de cojoace, îngheaţă cu oile ei, transformându-se astfel în stană de piatră.