Superstitii pe 29 august, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă celebrează în fiecare an, pe data de 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Legate de această importantă sărbătoare sunt numeroase supersiții. De exemplu, în această zi nu se consumă vin roşu şi nu se mănâncă varză.

Pe 29 august se sărbătorește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Foto: Click.
Pe 29 august se sărbătorește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Foto: Click.

Ce nu ai voie să faci astăzi, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Așadar, astăzi, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiţia spune că nu se bea vin roşu și nici nu se consumă mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare: pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie.

Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, spune preoții. 

Nu se taie nimic cu cuțitul

De asemenea, pe 29 august, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna. În plus, astăzi nu este bine să se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Conform credinței populare în acestă zi începe şi frigul toamnei.

Tot de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, pentru sporul familiei, dar și pentru a ține bolile la distanță, în familiile în care au murit rude, în condiţii suspecte sau de afecțiuni grave care au dus la o moarte dureroasă, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul a fost un prooroc și un mesager al lui Dumnezeu care a predicat pocăința și venirea lui Mesia, și a criticat deschis nedreptățile și păcatele conducătorilor vremii.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost o decizie a regelui Irod Antipa, care a ascultat cererea Salomeei, fiica lui Irodias, soția fratelui său.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
drum expres foto gds jpg
image
image
image
image
image
image
stefan zara sibiu candidat jpg
Mega Image   sancţionat cu  5,6 milioane € jpeg
metrou 58050000 1024x662 webp
drum expres craiova pitesti tronson 3   foto drdp craiova (5) jpeg
ceai de busuioc in ceasca transparenta jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
index webp
mana maicii domnului jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net