Surprize dulci în ghetuţele celor mici

Ultima actualizare:

    Cea mai mare bucurie a copiilor,  când se trezesc dimineaţa, este să  descopere surpriza din ghetuţe
Cea mai mare bucurie a copiilor, când se trezesc dimineaţa, este să descopere surpriza din ghetuţe

Nimic nu se compară cu bucuria celor mici în dimineaţa de 6 decembrie, atunci când se trezesc şi dau fuga la ghetuţe să vadă ce le-a adus Moş Nicolae. Să fie jucării, dulciuri, sau o nuieluşă? Dacă vreţi să îl ajutaţi pe Moşul să se decidă, iată ce sfaturi vă dau psihologii şi specialiştii în folclor.

De ce trebuie lustruite ghetele?

Povestea darurilor împărţite pe furiş, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, începe din vechime. Legenda spune că undeva în Orientul Apropiat era o familie foarte săracă, cu trei fete de măritat. Cum părinţii nu aveau bani de zestre, decid să le alunge în lume. Moş Nicolae află despre nenorocirea fetelor şi le aruncă pe fereastră, noaptea, trei punguţe cu galbeni. Acestea aterizează fie în ghete, fie în ciorapii puşi la uscat. De aici obiceiul de a pune darurile în ghetuţe. “Încălţămintea se leagă de drumul fetelor ce trebuiau să plece, iar când pleci, îţi lustruieşti ghetele. Să nu le cureţi este ca o profanare, ca o sfidare a credinţei, şi atunci nu primeşti nimic. De asemenea, se aşează lângă fereastră sau lângă uşă pentru a avea legătură cu exteriorul, de unde vine darul”, explică Doina Işfănoni, cercetător entolog la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

simeon stalpnicul png

Nu se fac daruri substanţiale

Moş Nicolae nu aduce cadouri substanţiale pentru că e post şi pentru că este anticipat un cadou mai mare, de la Moş Crăciun. Aşa că lasă pentru mai târziu jucăriile, hăinuţele şi alte daruri pe care cel mic şi le doreşte. Acum, tradiţia spune să umpli ghetuţele cu dulciuri de post, cum ar fi cornuleţe cu nucă, plăcinte, colăcei unşi cu miere, fructe proaspete sau uscate, bomboane. Dulcele simbolizează binele, frumosul, armonia, este un “popas” în perioada Postului Crăciunului.

Cadourile trebuie să fie egale, pentru fraţi

În loc să fie un motiv de bucurie, venirea lui Moş Nicolae poate genera ceartă şi plânsete printre copiii tăi. Motivul de scandal: cadourile. Întotdeauna unuia i se va părea că celălalt a primit daruri mai multe, mai mari sau mai frumoase. Din acest motiv, de fiecare dată când faci cadouri copiilor tăi, ai grijă să fie egale ca valoare. Cum de Moş Nicolae darurile constau în dulciuri, e mai simplu. „Când oferi dulciuri,darurile se pot împărţi echitabil: aceeaşi marcă de ciocolată, acelaşi număr de fructe sau de bomboane. Poţi varia puţin în funcţie de preferinţele fiecărui copil, dar, în principiu, surpriza din ghetuţe trebuie să fie la fel din punct de vedere cantitativ şi calitativ”, spune psihologul Mihaela Vintilă. 

simeon stalpnicul png

Şi adulţii pot primi cadouri

Darurile nu ţin cont de vârsta din buletin. Oricine, indiferent câţi ani are, poate primi şi face cadouri unui prieten sau apropiat. Evident, acestea nu trebuie să aibă valoare mare, să fie mai degrabă surprize dulci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net