Țara unde se aud 302 limbi! Aici e și cea mai vorbită limbă din lume

Numărul de limbi vorbite, în China, este estimat a fi în jur de 300. Cea mai utilizată este limba mandarin, care este cea mai vorbită limbă nativă din lume. Datele arată că populația chineză este de aproximativ 1,4 miliarde locuitori.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

În China se vorbesc 302 limbi 

China are 302 limbi vii într-o populație de aproximativ 1,4 miliarde locuitori. Punând acest fapt în perspectivă globală, un incredibil 20% din populația lumii vorbește nativ o anumită formă de limba chineză.

Chineza este cea mai vorbită limbă din lume, fiind limba oficială în Republica Populară Chineză, Taiwan și una din limbile oficiale în Singapore. De asemenea, este una din limbile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite. Din populația Chinei, aproximativ 95% sunt vorbitori de chineză.

Se vorbesc mai multe dialecte chineze 

Pe teritoriul Chinei se vorbesc mai multe dialecte chineze, care din anumite puncte de vedere ar putea fi interpretate ca limbi înrudite. Diferențele dintre dialectele chineze fac imposibilă înțelegerea verbală, fiind comparabile cu diferențele dintre limbile romanice.

Pe de altă parte, scrierea este comună tuturor dialectelor, pentru că ideogramele chinezești indică numai sensul, nu și rostirea. Astfel, doi chinezi vorbind dialecte diferite se vor putea înțelege în scris, chiar dacă nu se pot înțelege verbal.

Relația dintre chineza vorbită și cea scrisă este destul de complexă

Variantele vorbite au evoluat diferit, în timp ce limba scrisă s-a schimbat mult mai puțin. Literatura clasică chineză a început în perioada cunoscută ca "Primăvara și Toamnă", cu toate că s-au descoperit înregistrări scrise începând cu secolele XIV î.Hr. pe oasele oraculare a dinastiei Shang.

Caracterele chinezești au evoluat de-a lungul timpului de la formele primitive de hieroglife. Ideea că toate caracterele chinezești sunt fie pictografe sau ideografe este una greșită: cele mai multe caractere combină elementul fonetic și sunt compuse din componente fonetice și radicali semantici.

Două sisteme de caractere chinezești 

În prezent, există două sisteme de caractere chinezești. Sistemul tradițional, folosit în Hong Kong, Taiwan, Macao (cu excepția Singaporului și Malaisia) de chinezi în afara Chinei continentale. Formele de caractere standardizate datează de la sfârșitul dinastiei Han.

Sistemul simplificat de caractere chineze, elaborat de conducerea Republicii Populare Chineze, în 1954 a promovat o alfabetizarea în masă, cu o simplificare a simbolurile tradiționale, prin reducerea numărului de ștrihuri, multe forme amintind stilul rapid de scriere a caracterelor prescurtate.

Printre cele mai vechi limbi din lume 

În lume, există mai multe limbi care continuă să fie vorbite chiar și în zilele noastre, încă dintre cele mai vechi timpuri. Acestea oferă o poveste fascinantă a omenirii, luminând totodată evoluția omului de-a lungul miilor de ani. 

Latina este o altă limbă care are o importanță istorică uriașă. Proto-italica a evoluat latina veche în jurul anilor 750-100 î.Hr., devenind în cele din urmă latina clasică folosită la sfârșitul Republicii Romane și la începutul Imperiului Roman între 100 î.Hr. și 450 î.Hr.

Într-o formă sau alta, greaca a fost folosită începând cu cel puțin 1300 î.Hr. Forma sa clasică este semnificativ diferită de limba vorbită astăzi în Grecia, deși majoritatea vorbitorilor fluenți ar trebui să poată înțelege limba greacă elenistică sau „koine” vorbită în trecut. Cu toate acestea, forme precum dialectul attic, una dintre cele mai vechi forme vorbite de oameni ca Socrate, vor fi probabil prea îndepărtate pentru ca vorbitorii din zilele noastre să aibă o înțelegere solidă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nasterea domnului jpg
dimitrie tomozei captura video jpg
cafea turceasca istock jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
irene ghica şi errol flyn foto profimedia
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
Ţările române la sfârşitul domniilor fanariote. FOTO www.wikipedia.org
negocieri guvern FOTO PNL jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net