Care a fost prima propoziție cunoscută în limba pre-românească? În ce context a fost folosită

Una dintre cele mai controversate ipoteze privind începuturile limbii române se referă la o frază consemnată în două cronici bizantine. Istoricii și lingviștii români consideră această celebră expresie drept prima dovadă a existenței unei limbi pre-românești în mediul romanic est-european.

Misterele primei propoziții cunoscute în limba pre-românească / foto: Pexeles
Misterele primei propoziții cunoscute în limba pre-românească / foto: Pexeles

Limba română este o limbă indo-europeană, din subgrupul oriental al limbilor romanice. Și în prezent, formarea limbii române reprezintă un subiect de dezbatere pentru specialiști. Acest lucru se datorează faptului că a suferit modificări ca urmare a unei lungi perioade de contact între popoarele autohtone care trăiesc pe teritoriul României de astăzi, adoptând expresii și cuvinte din limbile slave, vechi turcice, otomane, ungurești sau grecești.

După cum indică în mod oficial manualele școlare, limba română are un strat romanic, cel mai important, un substrat daco-moesic, mai degrabă presupus și puțin cunoscut, dar și un adstrat slav.. În plus, așa cum am menționat deja, există diverse influențe lingvistice regionale și locale.

În ce context a fost folosită expresia „Torna torna fratre”

Istoricii și lingviștii români au susținut mult timp că limba română a început să se formeze în jurul secolelor V-VI d.Hr., folosind ca dovadă expresii din două cronici bizantine. Este vorba despre faimoasa „Torna torna fratre“ prezentă în cronica lui Teofilactos Simocattes, dar și în cea a lui Teofannes Confessor. Cu toate acestea, această ipoteză a fost contestată de alți experți, care susțin că este doar o expresie latină, limbă vorbită în mod uzual în romanitatea orientală.

Se spune că această expresie provine de la un soldat bizantin, fiind rostită la sud de Dunăre la sfârșitul secolului al VI-lea, soldat despre care unii bănuiesc că ar fi fost recrutat din posibil chiar din zona nord-dunăreană. În secolul al VI-lea, Imperiul Bizantin, sau Imperiul Roman de Răsărit cum mai era cunoscut, stăpânea Moesia Inferio și Moesia Superior, până la Dunăre.

Teritoriul din nordul Dunării era sub controlul avarilor. Avarii erau o populație turcică care a întemeiat un khaganat destul de puternic care se întindea până în Pannonia.

Citește mai multe pe Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
trevi fountain 63052 1280 jpg
legume, gradinarit jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
lidia fecioru png
Banner Carmen Harra
problema jpg
viroza si gripa foto pexels jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net