Cea mai ușoară limbă din lume. Are cele mai puține cuvinte și o poți învăța în 30 de ore

Te-ai întrebat vreodată care este cea mai ușoară limba din lume? Probabil că mulți se vor gândi că este limba engleză, având în vedere că este una dintre cele mai vorbite, însă cea mai simplă limbă din lume este, de fapt, alta. Are doar 125 de cuvinte și o poți învăța în 30 de ore.

Care este cea mai simplă limbă din lume / foto: Pexels
Care este cea mai simplă limbă din lume / foto: Pexels

De obicei, când vrem să învățăm o limbă străină, deși este destul de benefică atunci când vrem să comunicăm cu oamenii dintr-o altă țară, poate fi destul de dificil, mai ales că unele sunt extrem de greu de învățat. Și totuși, există și unele care se învață extrem de ușor. Cum ar fi, de exemplu, Toki Pona, limba care are cele mai puține cuvinte din lume. Conține doar 125 de termene simple și esențiale și o poți învăța în doar 30 de ore.

Toki Pona, cea mai ușoară limbă din lume

Cum a apărut limba Toki Pona? Ei bine, a fost creată de o lingvistă pe nume Sonia Lang, din Canada. Ea a venit cu ideea de a crea un limbaj simplu și a fost inspirată de învățăturile chineze Tao și Zen. Astfel, în anul 2001, limba Toki Pona a fost lansată pe Internet și a devenit o modalitate inedită de a comunica folosind doar 125 de cuvinte simple și esențiale.

Termenele sunt împrumutate din diverse limbi, precum finlandeza, georgiana, esperanto și chiar chineza. De asemenea, dicționarul Toki Pona omite numele plantelor și animalelor și lasă spațiu pentru interpretare. Cuvântul „pona”, de exemplu, poate însemna „bun”, „simplu” sau „a repara”, în funcție de context, oferindu-le vorbitorilor o libertate creativă de a își exprima gândurile.

Acum, probabil că te întrebi cine vorbește această limbă. În prezent, aproximativ 3.100 de persoane cunosc Toki Pona. Limba a intrat în atenția publicului larg în anul 2014, atunci când Sonia Lang a publicat cartea „Toki Pona: The Language of Good”. În 2020, cu scopul de a o face și mai cunoscută, mai mulți pasionați de lingvistică au început să lucreze la revista „Lipu Tenpo”.

Deși este utilizată mai mult pe Internet, limba Toki Pona a atras atenția oamenilor de știință, iar anumite studii din 2007 și 2010 au evidențiat beneficiile gândirii Toki Pona, inclusiv gestionarea mai eficientă a gândurilor negative, relatează Atlas Geografic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net