Te învăţăm să faci economie la curent electric
Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Iată, aşadar, un motiv mai mult decât întemeiat pentru a încerca să faci economie la lumină. În caz, contrar, marii consumatori de energie din locuinţa ta precum aparatul de aer condiţionat, maşina de spălat rufe sau frigiderul îţi vor încărca foarte mult factura. Iată câteva sfaturi!
Închide lumina când pleci din cameră
De fiecare dată când ieşi dintr-o încăpere, stinge lumina în urma ta. Nu are rost să laşi becurile aprinse dacă nu mai stai în camera respectivă. Consumi energie electrică degeaba, mai ales că, vară fiind, afară se întunecă mult mai târziu.
Foloseşte inteligent aparatul de aer condiţionat
Deja refugiul nostru din faţa temperaturilor ridicate este acasă, în răcoarea aparatului de aer condiţionat. Însă, aparatul de aer condiţionat este cel mai mare consumator de energie electrică din locuinţă pe timp de vară. Astfel, dacă nu ştii cum să-l foloseşti corect, factura la lumină va fi foarte mare. Cum trebuie să procedezi? Setează aparatul la o temperatură de 22-25 de grade Celsius şi închide ferestrele şi uşa din camera respectivă. Cumpără un termostat care să-ţi menţină în cameră o temperatură optimă fără ca aparatul de aer condiţionat să funcţioneze non-stop.
Scoate din priză electrocasnicele când nu le foloseşti
Dacă nu le foloseşti, scoate din priză electronicele şi electrocasnicele precum televizorul, calculatorul, aparatul radio, combina etc. Motivul? Aparatura electrică şi electronică aflată în stand by consumă curent electric. Chiar dacă este vorba despre cantităţi mici, în timp va trebui să scoţi mai mulţi bani din buzunar când plăteşti factura.
Foloseşte becuri economice
Dacă nu ştiai, află că într-o locuinţă, iluminatul reprezintă aproximativ 20% din factura la energie electrică, iar asta din cauza becurilor ineficiente energetic. O alternativă la becurile clasice o reprezintă becurile economice. Acestea consumă mult mai puţin şi au o durată de viaţă mult mai îndelungată. De exemplu, becurile economice cu LED rezistă între 35.000 şi 100.000 de ore.
Spală la maşina de spălat o dată pe săptămână
Evită să speli foarte des la maşina de spălat pentru a face economie la curent electric. Aşteaptă până se adună mai multe haine şi spală-le pe toate o singură dată. Mai trebuie să ştii că maşina de spălat rufe consumă o cantitate foarte mare de energie electrică. Practic, cu cât speli la o temperatură mai ridicată, cu atât vei consuma mai mult curent. Foloseşte cu încredere funcţia “Economic” – dacă maşina este prevăzută cu aşa ceva. De asemenea, pentru un consum redus, nu încărca cuva mai mult decât este recomandat de producător.
Nu ţine uşa frigiderului deschisă
Cu cât ţii uşa la frigider mai mult timp deschisă, cu atât frigiderul va consuma mai multă energie pentru a răci aerul cald care pătrunde din exterior. Uşa frigiderului trebuie să fie închisă etanş. Verifică din când în când dacă garnitura care asigură închiderea etanşă se află la locul ei, în poziţie corectă.
Floseşte prelungitoare cu butoane on-off - Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off care îţi permit să închizi accesul la curent chiar dacă laşi aparatura electrică sau electronică în priză. În felul acesta este mult mai uşor să reduci consumul de curent, fără a mai fi nevoie să scoţi aparatele, pe rând, din priză.
Ce trebuie să faci ca să te muţi la alt furnizor
Pasul 1
Contactează mai mulţi furnizori. Asta, pentru a obţine oferte diferite din care să o alegi pe cea mai avantajoasă. Lista completă a furnizorilor se află pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Furnizorii cărora le soliciţi o ofertă sunt obligaţi, prin lege, să ţi-o transmită în termen de 21 de zile. Apoi, după ce ai primit toate ofertele, le evaluezi, compari preţurile, durata contractelor, condiţiile de încetare a acestora, termenele şi modalităţile de plată.
Pasul 2
Alege furnizorul şi semnează contractul. Va trebui să trimiţi vechiului furnizor o notificare cu 30 de zile înainte de încetarea contractului, prin care îi vei aduce la cunoştinţă faptul că ai optat pentru un alt furnizor. Acesta din urmă te va consilia în vederea demersurilor necesare schimbării contorului de energie electrică, dacă este cazul. Dacă se impune schimbarea contorului, vei suporta costurile din propriul buzunar.
Pasul 3
Citirea indexului contorului. Noul furnizor va contacta toate părţile implicate în vederea citirii indexului contorului aferent datei efectuării schimbării furnizorului. Această citire are drept scop stabilirea indexului pentru decontarea finală, adică indexul de reziliere de contract cu vechiul furnizor. Acest index constituie şi baza de la care decurg obligaţiile de plată a consumului către noul furnizor.
Pasul 4
Plăteşte ultima factură şi verifică indexurile! Vei primi o factură pentru decontarea finală, pe care va trebui să o plăteşti în termenul de scadenţă. Verifică dacă această factură e corectă! Nu uita să compari indexul final facturat cu ultimul index citit şi indexul iniţial din această factură cu indexul final din factura anterioară.