Iulian Rotariu, performaţă uriaşă! Temerarul pompier român a triumfat la Polul Nord

Iulian Rotariu, un subofiţer de pompieri din Botoşani, pasionat de ultramaraton, a reuşit o performanţă uriaşă. El a câştigat Nomad Lapland, o cursă de 270 de kilometri la Polul Nord, în condiţii dure şi fără odihnă. Este al cincilea ultramaraton extrem la care pompierul a triumfat în ultimii trei ani.

Un campion în faţa căruia ne dăm jos pălăria: Iulian Rotariu. Foto: Facebook/Iulian Rotariu
Un campion în faţa căruia ne dăm jos pălăria: Iulian Rotariu. Foto: Facebook/Iulian Rotariu

Şi-a împins limitele la maximum! Subofiţerul de pompieri Iulian Rotariu, din Botoşani, a reuşit, la 46 de ani, aproape imposibilul. După ce a alergat 48 de ore, aproape fără oprire, în condiţii pe care puţini le-ar îndura, el a câştigat, săptămâna trecută, cel de-al cincilea  ultramaraton din ultimii trei ani. Este singurul român care a câştigat toate cursele organizate de Canal Aventure, o organizaţie specializată în curse extreme. Totodată, Iulian Rotariu este singurul român care a străbătut în alergare cele mai întinse pustietăţi din lume, inclusiv deşertul antartic, la  minus 60 de grade.  

A trecut primul linia de sosire şi la ultramaratoanele din deşert. Foto: Facebook/Iulian Rotariu
A trecut primul linia de sosire şi la ultramaratoanele din deşert. Foto: Facebook/Iulian Rotariu

Ultimul ultramaraton câştigat de român s-a desfăşurat în perioada 24-28 ianuarie, în nordul Finlandei, la Cercul Polar. Organizatorii au pregătit şi de această dată un traseu infernal. La start s-au aliniat doar 20 de participanţi - cei mai rezistenţi alergători din lume în condiţii extreme. Concurenţii au fost nevoiţi să străbată 270 de kilometri la Polul Nord. Pe lângă temperaturile de minus 40 de grade Celsius şi stratul gros de zăpadă, alergătorii s-au luptat şi cu oboseala, întrucât cei 270 de kilometri ai ultramaratonului trebuie parcurşi fără somn. Participanţii se puteau opri pentru perioade scurte de timp, doar pentru a mânca şi pentru a bea apă. 

A trecut linia de sosire după 48 de ore

Chiar şi în aceste condiţii dificile, pompierul botoşănean a condus cursa de la un capăt la celălalt. Sportivul român a izbutit să ajungă la linia de sosire după 48 de ore. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani dezvăluie că secretul lui Iulian Rotariu constă într-o ambiţie ieşită din comun. „Pare un om obişnuit, dar are puteri supranaturale. Colegul nostru, Iulian Rotariu, pare firav, dar voinţa lui este de fier. Iulian a câştigat o nouă cursă, Nomad Lapland 2022, organizată în Finlanda, în condiţii imposibile pentru oamenii obişnuiţi”, se mândresc reprezentanţii ISU.

Plin de entuziasm la Polul Nord. Foto: Facebook/Canal Aventure
Plin de entuziasm la Polul Nord. Foto: Facebook/Canal Aventure

Cum s-a apucat de competiţii

Subofiţerul a început să alerge în competiţii după 2009, în urma unui eveniment de-a dreptul dramatic. Copilul său, pe atunci în vârstă de 10 ani, a fost operat pe cord, la Târgu Mureş. Iulian Rotariu aştepta rezultatul operaţiei în faţa spitalului şi era atât de emoţionat, încât a început să alerge în jurul clădirii. S-a oprit abia după trei ore, când a fost anunţat că operaţia a reuşit.

Click! spune

Pentru Iulian Rotariu, Nomad Lapland 2022 este cea de-a cincea victorie la un ultramaraton extrem. În ultimii trei ani, a mai câştigat încă patru curse infernale - Vietnam (Asia), Australia, Mozambic (Africa) şi Bolivia (America de Sud), curse derulate în deşert, la temperaturi de 39 de grade Celsius.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net