Terapia cu măgăruşi ajută copiii cu dizabilităţi
Să iubeşti şi să îngrijeşti un animal este terapie pentru minte şi suflet. Iar măgăruşii îndeplinesc cu succes acest rol. Pe asta au mizat şi specialiştii în onoterapie, care aplică această metodă în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Primul program de acest gen din România a fost inaugurat săptămâna aceasta la Centrul Don Orione din Voluntari. Atât copii, cât şi măgăruşii din acest centru, sunt ai nimănui. Orfani care se ajută reciproc.
18 copii cu dizabilităţi provenind de la orfelinatele publice se vor juca şi se vor plimba cu Sile, Ioan, Boss şi Claudiu, patru măgăruşi aleşi pe sprânceană din adăpostul gestionat de asociaţia Save the Dogs de la Cernavodă.
Ei au fost salvaţi de la moartea prin înfometare şi rele tratamente, iar acum locuiesc printre copii cu dizabilităţi.
„Călărind animalul, copilul e stimulat la nivel muscular datorită mişcărilor regulate şi repetitive ale mersului măgăruşului.
Pe lângă acest beneficiu pur motoriu, terapia are şi un rol emoţional: mângâind animalul, persoanele care suferă de autism, tulburări de învăţare sau hiperactivitate primesc un stimul la nivel psihologic.
Onoterapia e o disciplină utilizată de multă vreme în ţări precum Anglia şi Franţa. Are rolul de a-i stimula atât pe cei cu handicap, cât şi pe cei cu tulburări de personalitate", explică reprezentanţii „Save the dogs".
De terapia cu măgăruşi beneficiază atât copii orfani din centrul Don Orione, cât şi bătrâni. Copiii cu dizabilităţi care au familii pot veni şi ei să facă onoterapie, preţul pentru o oră fiind de 30 de lei.
La finalul plimbării, copiii sunt învăţaţi să-i mulţumească măgăruşului