Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Chiar dacă ai dobândit recent permisul de conducere sau ai ani vechime în spate, există anumite situații în trafic când te poți impotmoli și care îți pot pune la îndoială cunoștințele pe care le ai. Testul de astăzi este menit să te ajute să îți evaluezi cunoștințele. Mulți șoferi experimentați l-au picat. Tu reușești să îl treci?
În imaginea prezentată anterior este prezentată o situație des întâlnită în traficul rutier de acordare de prioritate. Provocarea este să rezolvi, nu să ghicești: care este ordinea de trecere în intersecție?
Testul auto care a dat multe bătăi de cap internauților
În imaginea prezentă există o intersecție dirijată cu semne rutiere de prioritate. Există un autoturism, un autocamion și autobuzul care întâlnește semnul „Cedează trecerea” și este obligat astfel să acorde prioritate celorlalte două autovehicule.
Autoturismul și autocamionul vin de pe drumuri cu prioritate și au prioritate de trecere, dar autoturismul își schimbă direcția de mers către stânga, ceea ce înseamnă că trebuie să-i acorde prioritate de dreapta autocamionului, deoarece autocamionul îi vine din partea dreaptă.
Care este ordinea de trecere?
Dacă nu v-ați dat seama până acum, răspunsul corect este: autocamionul traversează primul intersecția, urmat de autoturism apoi, ultimul, autobuzul.
Intersecțiile și obligația de a ceda trecerea
Conform Art 59 - Intersecţii şi obligaţia de a ceda trecerea Ordonanţă de urgenţă 195/2002:
(1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe şine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
(4) Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.