Textele ascunse din Biblie. Despre ce e vorba și ce au găsit cercetătorii, după 1.500 de ani

De curând, istoricii au făcut o descoperire incredibilă, legată de un capitol foarte cunoscut din Biblie. 1500 de ani nu s-a știut nimic despre el!

Un text ascuns din Biblie a fost, de curând, descoperit pentru prima dată / foto: Pixabay
Un text ascuns din Biblie a fost, de curând, descoperit pentru prima dată / foto: Pixabay

Grigory Kessel, istoric la Academia Austriacă de Științe, a anunțat marea „revelație”, într-un articol din din New Testament Studies, o revistă academică, publicată de Cambridge University Press.

Kessel a folosit folografierea cu ultraviolete în capitolul din Biblie mai sus menționat, inclus în Noul Testament, pentru a putea citi textul original, aflat sub trei straturi de cuvinte scrise pe un palimpsest.

De ce se folosea palimpsestul în antichitate

Palimpsestul este un manuscris antic pe care oamenii îl foloseau pentru a scrie peste alte cuvinte, dar care adesea pastrează urme ale scrierii originale.

De exemplu, în antichitate, palimpsestele erau folosite în principal din cauza lipsei de pergament (nr. piele de animal folosită pentru a scrie pe ea). Cuvintele se scriau pe material în mod repetat, până când mai multe straturi acopereau cuvintele ascunse dedesubt.

Istoricul spune că textul din Biblie, este, de fapt, o versiune extinsă, nemaivăzută până acum, a capitolului 12 din Cartea lui Matei, care făcea parte inițial din vechile traduceri siriene ale Bibliei.

„Să le frece în mâini”

Istoricul spune că a făcut descoperirea în manuscrisul păstrat în Biblioteca Vaticanului. Potrivit spuselor lui Kessel, manuscrisul oferă cercetătorilor o „poartă unică" în a înțelege primele etape ale evoluției textului din Biblie.

Astfel, versiunea originală, în limba greacă, a textului din Matei 12:1, care este cea mai des folosită în prezent, se spunea: „În acea vreme, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua de Sabat, iar ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă căpățânile de grâu și să mănânce", în timp ce în traducerea siriacă, recent descoperită, textul este ușor diferită. Aceasta spune: „au început să culeagă căpățânile de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”.

Se crede că textul își are originea în secolul al III-lea, înainte de a fi fost copiat în secolul al VI-lea. Cercetătorii spun că oamenii de știință cunoșteau deja manuscrisul încă din 1953.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
trei pisici 1wxl jpeg
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
cristo velato sansevero napoli jpg
otravita jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
pipe jpg
Obezitate FOTO Shutterstock jpg
cartierul justitiei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net