Topul rușinii. Românii, pe ultimul loc în Europa la consumul de fructe și legume

5 ianuarie 2022

Românii se află din nou în coada clasamentului, de data aceasta chiar pe ultimul loc la consumul de fructe și legume. Nouă ne place carnea, ne plac mezelurile, mâncăm pâine albă, dulciuri și multe semipreparate. Nu vrem să fim sănătoși, vrem să fim ghifuiți și cu burta plină!

article img

Doar 26,4% dintre români consumă zilnic cel puțin o porție de fructe sau legume. Conform unui nou studiu publicat de Eurostat, Institutul European de Statistică, această valoare este cea mai mică din Europa. Potrivit informațiilor oficiale, Situația este atât de gravă încât doar 2% dintre români consumă numărul de porții de fructe și legume recomandat pe zi. Ca referință, sunt necesare cel puțin cinci porții de fructe și legume consumate zilnic  pentru o viață lungă, iar valoarea cu pricina a fost calculată de Organizația Mondială a Sănătății.În România, doar 2,4% dintre români consumă fructe și legume în cantitățile recomandate de medici.

Ce cantitate de fructe și legume se consumă în Europa

Pentru referință, dacă ne uităm la belgieni, ei consumă cel puțin o porție de legume și fructe pe zi în proporție de 80%. În Irlanda, o treime din populație consumă toate cele cinci porți recomanda de OMS, cel mai mare procent din UE.

La nivelul bătrânului continent, media este de 67% pentru consumul zilnic de cel puțin o porție de legume și fructe, în timp ce 12% consumă cel puțin cinci porții de alimente sănătoase din același spectru. Ca un detaliu interesant, femeile se îngrijesc mai mult de sănătatea lor, din perspectiva dietei, 15% versus 10%. Nu mai puțin de 39% dintre bărbații din Uniunea Europeană nu se ating nici măcar de o porție de fructe sau legume.