Tot ce trebuie să știi când îți cumperi o mașină de spălat rufe

Ultima actualizare:

Mașina de spălat rufe a devenit un obiect aproape indispensabil în orice gospodărie modernă. Însă, atunci când vine vorba despre achiziția uneia, apare de cele mai multe ori întrebarea: ce mașină de spălat să cumpăr, iar modelul și producătorul fiind alese în funcție de anumite criterii de care trebuie să ținem cont.

1.Volumul de rufe pe care îl ai de spălat

Numărul membrilor unei familii care locuiesc într-o casă, stilul lor de viață, anumite particularități ale familiei, toate acestea vor da răspunsul adecvat când trebuie să cumperi o mașină de spălat.

În primul rând, trebuie să-ți pui problema, de câte ori pe săptămână speli rufele și pentru câte persoane, pentru că, spre exemplu, pentru o persoană  care locuiește singură și are de spălat doar hainele proprii, o mașină de spălat cu capacitate de 4 kg va fi suficientă.

O familie alcătuită din două persoane va avea nevoie, spre exemplu de o mașină de spălat cu un volum între 4 și 6 kg în medie, iar dacă vorbim despre familii numeroase cu 4 sau până la 6 membri, va fi necesară o mașină de spălat cu o capacitate de minim 10 kg.

Volumul de rufe la o încărcare, se stabilește ținând cont de greutatea în kilograme a lenjeriei uscate.

2.Stilul de viață

Există persoane care preferă să-și simplifice existența și spală absolut totul la mașina de spălat, de la pături până la pantofii sport, dar și persoane care au nevoi particulare în ceea ce priveste spălatul hainelor (haine din țesături delicate, preferă îmbrăcămintea doar din fibre de lână, poartă foarte mult blugi sau echipamente sportive) sau familii care au copii mici ale căror hăinuțe delicate au nevoie de programe de spălare speciale și o igienizare mai aprofundată.

Pentru fiecare dintre aceste cerințe speciale, producătorii de mașini de spălat au scos pe piață aparate cu programe speciale (de spălare a blugilor de exemplu, programe speciale pentru hainele bebelușilor, programe de spălat încălțămintea sau echipamentul sportiv, programe speciale pentru hainele din lână), ba chiar există modele de mașini de spălat pentru situațiile speciale când ai uitat să pui la spălat ceva și poți adăuga în timpul ciclului de spălare obiectul respectiv la spălat.

Spălarea rapidă, asigurată de programele speciale cu durată scurtă a ciclului de spălare sunt în ziua de astăzi integrate în majoritatea modelelor de mașini de spălat existente pe piață, așa că dacă ai un program foarte aglomerat, sau pur și simplu nu vrei să dedici spălării hainelor prea mult timp, poți alege acest gen de program eficient și rapid.

Nivelul de zgomot generat de mașina de spălat este un element de care trebuie să țină cont cei care ajung preponderent să spele rufele la ore nepotrivite și nu doresc să-și deranjeze vecinii sau membrii familiei.

3.Amplasarea mașinii de spălat

Trebuie să te gândești foarte bine unde anume vei instala mașina de spălat, care este spațiul din locuință unde va avea loc și în care vei putea asigura și racordurile necesare la curentul electric și alimentarea cu apă.

Dacă nu ai spațiu suficient în locuință, poți alege un model de mașină de spălat cu încărcare verticală, acestea fiind cel mai adesea mai înguste și ocupând mai puțin spațiu. Sau, dacă ai nevoie să poziționezi de exemplu mașina de spălat în bucătărie, poți alege un model de mașină de spălat cu încărcare frontală, care poate fi integrată în mobilier, economisind astfel spațiul de deasupra ei care poate fi blatul pe care gătești sau depozitezi alte echipamente necesare în bucătărie.

4.Consumul de energie electrică

Bineînțeles că, pe lângă costul inițial al unei mașini de spălat, te va interesa și cât de mult curent consumă, acest lucru urmând să se reflecte în cheltuielile tale lunare.

Așadar, clasa de eficiență energetică a unei mașini de spălat rufe este un lucru la care trebuie să te uiți înainte de cumpărare. Cu cât eficiența energetică este mai bună, cu atât consumul va fi mai mic și facturile tale de energie mai reduse.

Conform producătorilor, o mașină de spălat din clasa energetică A+ economisește până la 10% din consumul de energie electrică, cele din clasa A++ până la 30%, iar cele din clasa superioară A+++ ajung la o economie de până la 50%.

Ceea ce puțină lume știe despre mașinile de spălat, este că nu doar eficiența lor de consum a energiei electrice este măsurată în clase, dar există și clase de măsurare a eficienței lor la stoarcere.

Astfel, o mașină de spălat cu clasa A asigură cel mai mic volum de apă rămas în haine după stoarcere, adică le scoți din mașină aproape uscate.

În concluzie, fă-ți o listă detaliată înainte de achiziția unei mașini de spălat și stabilește care este volumul de rufe pe care îl ai de spălat la o încărcare a mașinii, alege și măsoară locul unde o vei amplasa, gândește-te care sunt programele speciale pe care ți-ai dori să le folosești sau de care dimpotrivă nu ai avea nevoie, calculează ce consum de energie electrică îți permiți lunar și, după ce ai stabilit toate aceste detalii, poți lua decizia ce fel de mașină de spălat ai avea nevoie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net