Tot ce trebuie să ştii despre tichetele de masă electronice

Ultima actualizare:

    Portofelul electronic nu va permite retrageri de numerarFoto Click!
Portofelul electronic nu va permite retrageri de numerarFoto Click!

Dacă până acum primeai bonuri de masă pe suport de hârtie, află că sistemul de acordare a tichetelor s-a îmbunătăţit, iar tu îţi vei putea cumpăra alimentele şi pe baza unui card asemănător celui bancar. Este vorba despre aceleaşi tichete de masă dar pe suport electronic. Specialiştii incont.ro ne spun care sunt avantajele acestora şi cum se va face distribuirea lor.

Normele de aplicare privind acordarea tichetelor de masă au intrat în vigoare şi, astfel, angajatorii pot să acorde salariaţilor atât tichete de masă pe suport de hârtie cât şi pe suport electronic, sub forma unui card. 

Portofelul electronic nu va permite retrageri de numerar şi va avea un suport asemănător cardului bancar. Angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma şi suportul acestora, respectiv suport electronic sau suport de hârtie. În cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a permite efectuarea de operaţiuni de retragere numerar. 

Această modalitate de acordare a tichetelor de masă optimizează pentru angajatori costurile şi procesele cu achiziţionarea, transferul şi distribuirea tichetelor, reduce considerabil volumul de muncă alocat şi elimină costul lunar al tipăririi tichetelor pe suport de hârtie. 

Pentru angajaţi, prezintă o flexibilitate mai mare, deoarece aceştia vor plăti suma exactă pentru produsele cumpărate, spre deosebire de tichetele pe suport de hârtie. Un alt avantaj ar fi că salariţii vor putea folosi aceste tichete la mai mulţi comercianţi. De asemenea, reprezintă un instrument de plată sigur, care beneficiază de toate sistemele de securitate ale cardurilor bancare şi poate fi reemis în cazul pierderii sau distrugerii, fără riscul de a pierde banii sau de a fi furaţi. 

Cardul de masă va funcţiona la fel ca un card obişnuit. Cardurile de masă nu sunt carduri bancare şi au anumite limitări: nu permit retragera de numerar de la bancomate, sumele de pe card vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, într-o reţea distinctă de magazine şi restaurante afiliate. Neavând un cont bancar asociat, cardurile de masă au avantajul de a nu impune beneficiarilor comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare.

  • Salariaţii vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru, în unitatea angajatorului. 
  • Totuşi, în cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore pe zi – în regim de tură, numărul de zile pentru care se vor acorda tichetele de masă se va determina prin împărţirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru, la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracţiile rezultate din calcul se vor considera zi de prezenţă la lucru. 
  • De asemenea, ar putea exista situaţii în care salariatul să utilizeze într-o lună un număr de tichete mai mare decât numărul de zile lucrătoare. În acest caz, el va primi pentru luna următoare un număr de tichete de masă egal cu numărul de zile lucrătoare diminuat cu numărul de tichete acordate pentru luna anterioară şi necuvenite.
  • Hotărârea de Guvern nr. 23/2015 prevede că tichetul de masă va fi valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepţia tichetului emis în perioada 1 noiembrie-31 decembrie, care va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie anul următor. Angajatorii vor fi obligaţi să înştiinţeze lunar salariaţii privind data alimentării şi valoarea tichetelor de masă transferate pe suportul electronic. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net