Tot ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanţă în Creta

Ultima actualizare:

    Plaja Balos din Creta
Plaja Balos din Creta

Norocoşi sunt cei care şi-au planificat pentru vara aceasta o vacanţă în Creta. Cea mai mare insulă grecească este un adevărat paradis pentru iubitorii de plaje cu apă turcoaz şi nisip roz, de istorie, ruine, dar şi de mâncare bună. Pentru a vedea cât mai multe frumuseţi şi a profita din plin de vacanţă, vezi ce sfaturi au pentru tine ghizii locali!

Hotelul

Când îţi alegi hotelul, trebuie să ştii foarte bine ce vrei de la acea vacanţă, ne spune Cristina Prelipcean, ghid local Christian Tour, care locuieşte în Creta de 15 ani. Dacă vrei confort şi răsfăţ, te orientezi spre numărul de stele, te interesezi cum sunt camerele, îţi iei all inclusive. Dacă vii în Creta pentru plaje, îţi alegi hotelul în zona plajelor preferate. Dacă vrei să te plimbi, atunci îţi vei lua un hotel în zona centrală a insulei, pe lângă aeroport, astfel încât să ai acces la drumuri în toate direcţiile.

Transportul

În Creta vei merge cu avionul, iar odată ajuns la destinaţie e indicat să închiriezi o maşină. „Insula are 1.060 km de coastă, distanţele sunt foarte mari. Nu poţi închiria bicicletă sau scuter decât dacă vrei să te deplasezi între două staţiuni apropiate. Sunt şi autobuze locale care vin cu o frecvenţă rezonabilă, la o jumătate de oră, iar biletul variază în funcţie de distanţa pe care vrei să o parcurgi. Tren nu există în Creta”, mai aflăm de la Cristina Prelipcean.


    Cristina Prelipcean e de 15 ani în Creta şi lucrează ca ghid local pentru turiştii români aduşi de Christian Tour
Cristina Prelipcean e de 15 ani în Creta şi lucrează ca ghid local pentru turiştii români aduşi de Christian Tour

Vremea

Sezonul turistic începe în mai şi durează până în noiembrie. În iulie şi august este foarte cald, însă din septembrie soarele se domoleşte şi apa rămâne caldă. Se face baie toată luna octombrie până în noiembrie. „Noi mergem în sandale până pe la 15 noiembrie”, spune ghidul.

Mâncarea

Creta a fost votată ca fiind insula cu cea mai bună mâncare din Grecia. Aici găseşti preparate pe bază de peşte şi fructe de mare, salate gustoase stropite cu ulei de măsline, souvlaki, smochine proaspete, iaurt grecesc cu nuci şi miere de pin etc. „Cu siguranţă nu ştiai că bruschetele italiene au fost inventate în Creta de către minoici. Aici găseşti o pâine uscată din secară, umezită puţin cu apă, stropită cu ulei de măsline, pe care o mănânci cu roşii strivite, oregano şi feta”, explică ghidul nostru, care de 11 ani lucrează cu turiştii Christian Tour.

Plajele


    O plajă simplă din Creta
O plajă simplă din Creta

Creta are 450 de plaje, dintre care una nu seamănă cu alta. Practic, sunt plaje pe absolut toate gusturile: mai mari, cu valuri, sau golfuleţe liniştite, cu nisip fin auriu, alb sau roz, cu pietricele, amenajate, comerciale sau sălbatice. „Poţi să găseşti o plajă cu apă liniştită şi 10 km mai încolo să fie una cu valuri mari, din cauza vântului. O plajă deosebită este Balos, cu nisip roz şi alb, cu piatră şi stâncă. O altă plajă unică în lume este Elafonisi, considerată o adevărată minune a naturii”, mai spune Cristina Prelipcean.

Ce poţi vizita

Creta este specială pentru că, practic, aici s-a născut Grecia. Primele însemnări datează din anul 2.500 î.Hr., iar dovada o găseşti la palatul Knossos de lângă Heraklion, fost centru al civilizaţiei minoice. Vei fi uimit să vezi cum în urmă cu 3.700 de ani civilizaţiile minoice din Grecia aveau sistem de canalizare pe două niveluri, aveau drumuri, căruţe, îşi construiseră case răcoroase şi bine luminate, cu toalete în fiecare cameră, chiar şi la etajele superioare. Mai poţi vizita Agios Nikolaos sau Chania, oraş istoric care impresionează cu arhitectura sa veneţiană, cu străduţe colorate şi pline de flori, apoi oraşul Heraklion, capitala insulei, Rethymno - considerat oraşul cultural al Cretei - plin de viaţă, cu oameni primitori, sau oraşul port Matala.


    Agios Nikolaos, un orăşel plin de culoare
Agios Nikolaos, un orăşel plin de culoare

Cele mai potrivite suveniruri

Toată lumea pleacă din Creta cu ulei de măsline, care a fost votat ca fiind cel mai bun din lume. Îl poţi lua la sticlă sau la cutie, învelit bine în prosoape şi pus fără probleme în bagajul de cală. Mai poţi lua condimente – oregano, cimbrişor, miere din cimbru, din roşcove, din flori de portocal, din pin. Halvaua e foarte bună pentru că se face din seminţe de susan. Special aici e ceaiul cu aromă de răşină numit ceaiul muntelui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net