Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

La numai o săptămână de la Adormirea Maicii Domnului, o altă sărbătoare mare urmează pentru creştinii ortodocşi.  Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a fost introdusa de Biserică în urma a două evenimente: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului, la 14 septembrie 335.

image

De atunci în fiecare an, pe 14 septembrie, se serbează Înălţarea Sfintei Cruci. Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ne aduce aminte de Patimile şi de Moartea Mântuitorului Hristos.

Se posteşte pentru sănătatea familiei, pentru spor şi pentru bunăstarea oamenilor. Cine ţine post negru îşi va vindeca atât trupul cât şi sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci. Istoricul sărbătorii de pe 14 septembrie 

În ziua praznicului, credincioşii sfinţesc la biserică căni noi pline cu miere şi lapte; de toarta lor se leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Pentru că este începutul toamnei şi începutul culesului viilor, se obişnuieşte ca de Ziua Crucii să fie chemat preotul ca să sfinţească via şi butoaiele pentru o recolta mai bogata. Cei care nu au reuşit să strângă nucile de Sfânta Marie Mică o pot face de Ziua Crucii.

image

Tradiţia românească ne mai spune că tot acum se pot aduna din păduri ramuri de alun. Dacă ramurile sunt strânse în această zi, ele sunt încărcate cu puteri miraculoase şi pot fi folosite de către fântânari pentru a depista noi izvoare de apă potabilă.

De Ziua Crucii se sfinţesc în biserici şi plantele cu puteri magice: mentă, busuiocul, cimbrul şi măghiranul. Pe timpul slujbei acestea se ţin lângă Sfânta Cruce. Busuiocul astfel sfinţit poate alina dureile de cap şi dinţi. 

Vezi și: Tradiții pentru spor și sănătate la Înălțarea Sfintei Cruci 

Ca să-şi ferească de epidemii păsările domestice din curţi, sătenii folosesc busuiocul sfinţit punându-l în apa pe care acestea o beau. Tot busuiocul împletit sub forma crucii, legat de ramurile pomilor fructiferi neroditori, are rolul de a ajuta rodul să se adune pentru anul următor.

Dacă vreţi să aveţi spor şi belşug în casă mergeţi la biserică în această zi, cu câteva monede pe care apoi să le ţineţi în portofel lângă o cruciuliţă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
urgente targu jiu jpg
pian1 jpg
FotoJet jpg
curatenie geamuri istock jpg
botox jpg
test1 jpeg
Pensionari din România jpg
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net