Trucuri simple pentru a scăpa de mirosul pantofilor
Ultima actualizare:
Temperaturile de vară vin şi cu dezavantaje: căldură sufocantă, transpiraţie, mirosuri neplăcute. Ferească sfântul să te descalţi în vizită la prieteni după ce ai stat toată ziua în pantofii sau în adidaşii aceia strâmţi şi groşi. Pentru a evita momentele jenante, dar şi pentru sănătatea picioarelor tale, iată câteva soluţii simple pentru a menţine prospeţimea încălţărilor.
- De ce apare mirosul? În primul rând din „vina” pantofului. Mai exact, încălţămintea din material sintetic, care nu lasă pielea să respire, favorizează transpiraţia şi înmulţirea bacteriilor.
- E bine să alegi încălţăminte de calitate, care are piele şi pe interior, care să nu te strângă, să nu te bată, în care să te simţi confortabil.
- Nu cumpăra pantofi strâmţi pe picior, în ideea că pielea se lasă. Trebuie să te simţi de la bun început confortabil în ei.
- Vara, alege materiale subţiri, moi, uşoare.
- Nu purta aceeaşi pereche de pantofi mai multe zile la rând, dă-i şansa să se aerisească.
- De asemenea, nu lua pantofii, tenişii sau balerinii pe piciorul gol, pentru că vei transpira mai repede.
- Şosetele e bine să fie de bumbac, nu din material sintetic.
- Contează şi modul în care depozitezi încălţămintea. Dacă nu o laşi să se aerisească în spaţiu deschis, ci o bagi direct în cutie sau în sertar, mirosul va persista şi cu greu mai scapi de el.
- Dacă pantofii tăi deja au căpătat miros, ai la dispoziţie mai multe soluţii.
- Pe piaţă există spray-uri special concepute care se pulverizează, se lasă să se usuce, iar mirosul dispare.
- Există de cumpărat şi săculeţi aromatizaţi cu ace de cedru, care, puşi în interior, absorb umezeala şi neutralizează mirosul.
- Mai ieftine şi la-ndemână sunt remediile din propria cămară. Bicarbonatul de sodiu sau pudra de talc, presărate în încălţări, absorb atât umezeala, cât şi mirosurile neplăcute. Se lasă să acţioneze peste noapte, apoi se scutură bine.
- Un alt truc este să pui într-o şosetă veche puţin nisip pentru pisici şi să laşi şoseta în pantof. Nisipul va absorbi atât umezeala, cât şi mirosul. În definitiv, aşa a fost conceput.
- Mirosul dispare şi dacă ştergi interiorul cu o cârpă înmuiată într-o soluţie formată din 10 ml apă oxigenată, 100 ml apă plată, 2 ml detergent lichid şi 10 ml spirt.
- Specialiştii citaţi de brightside.me susţin că şamponul uscat, pulverizat în pantofi, absoarbe mirosul neplăcut.
- Mai poţi pune în pantofi un săpun cu miros proaspăt, iar materialul se va impregna cu aroma lui.
- La fel de eficiente sunt condimentele: batoanele de vanilie, crenguţele de levănţică şi boabele de cafea, lăsate o zi sau două în adidaşi, le vor da un miros frumos.
- Orice soluţie ai alege, reţine că umezeala din interior nu este doar neplăcută, ci şi nesănătoasă. În timp, pot apărea micoze ale piciorului, destul de supărătoare şi greu de tratat. Alege pantofi de calitate, cât mai subţiri în această perioadă, alternează-i şi lasă-i să se aerisească.