Tu ştii dacă fiul tău consumă alcool?

Ultima actualizare:

Adolescenţa este o perioadă a căutărilor, a teribilismului, a crizei de identitate. Mulţi tineri caută să experimenteze lucruri noi, să se integreze în grupul de prieteni, să demonstreze că sunt puternici şi independenţi. Toate acestea îi duc, pe mulţi, către consumul de alcool. Statisticile sunt îngrijorătoare, iar psihologii trag serioase semnale de alarmă. Ei te învaţă cum să-ţi dai seama dacă fiul sau fiica ta a băut şi ce e bine să faci într-o asemenea situaţie.

Potrivit unei cercetări a Institutului Naţional de Sănătate Mintală, 84% dintre băieţii şi 12% dintre fetele în vârstă de 16 ani au consumat cel puţin o dată alcool. 16% dintre băieţi şi 7% dintre fete s-au ameţit cel puţin o dată, iar unul din 5 băieţi a experimentat acest lucru pentru prima dată înaintea împlinirii vârstei de 13 ani. Mulţi părinţi nici nu-şi imaginează ce fac copiii lor când se întâlnesc cu gaşca. „Întrebaţi dacă fiul sau fiica lor consumă alcool sau fumează, mulţi părinţi răspund negativ. Alţii nu vor să accepte ideea, din diferite motive. Realitatea este însă alta. Studiile arată că numărul elevilor care consumă alcool este în creştere alarmantă, iar fetele de 15-16 ani sunt mai predispuse decât băieţii. Potrivit statisticilor UNICEF, 42% dintre adolescenţii români au consumat alcool cel puţin o dată (incidenţa e de două ori mai mare la oraş decât la sat)”, a declarat Daniela Boşca (Gheorghe), psiholog, expert în drepturile copilului, la evenimentul de lansare a proiectului “Rezilienţa şi prevenirea violenţei în contextul consumului excesiv de alcool în rândul familiilor din România”, organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Semne care trebuie să-ţi dea de bănuit

Izolarea, programul de somn schimbat şi lipsa interesului sunt primele semne că fiul tău e într-un anturaj nepotrivit. Ele pot fi uşor confundate cu anumite comportamente normale pe care le au adolescenţii în această perioadă a vieţii, de aceea nu trebuie să tragi concluzii pripite. Observă-i comportamentul pe termen mai lung! Alte lucruri care trebuie să-ţi dea de bănuit, potrivit psihologului, sunt: îşi doreşte să stea noaptea cu prietenii, mai ales după club sau după o petrecere, utilizează gumă cu mentă, pătrunjel, sau se spală pe dinţi mai des, foloseşte parfum sau aftershave puternic mirositor, devine mai retras decât de obicei, are un comportament excitabil, ameţeală sau modificări ale dispoziţiei, e obosit pe timpul zilei, nu are chef să facă nimic, rezultate şcolare slabe, datorii în bani, furt şi minciună.

Ce e de făcut

Deşi poate de multe ori te simţi neputincios în faţa internetului, a anturajului, a filmelor unde se promovează consumul de alcool, poţi folosi aceste ocazii pentru a deschide subiectul şi a-i atrage atenţia copilului asupra comportamentelor periculoase ale celor care beau. Vorbiţi serios, nu doar în glumă. Discuţia nu trebuie deschisă când vezi că are ceva de făcut sau e atent la altceva. Găseşte un moment prielnic. De asemenea, nu-l certa dacă ţi-a spus că a consumat alcool, ci încearcă să vezi care a fost contextul. Nu-l ameninţa, căci interdicţia atrage după sine dorinţa copilului de a o încălca. Câştigă-i încrederea pentru ca şi el să aibă curaj să vorbească orice cu tine. Un copil care are o comunicare bună, deschisă, cu părinţii, va şti cum să facă faţă tentaţiilor. Dar nu contează doar ceea ce spui, ci şi ceea ce faci în fiecare zi. Părinţii trebuie să fie un model pentru copiii lor şi să fie deschişi a discuta chiar şi subiecte sensibile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
ger romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net