Tu ştii să bei corect vinul?

Ultima actualizare:

Vinul nu este o simplă băutură, care se bea “după ureche”. Pentru a te bucura cu adevărat de savoarea lui, trebuie să ştii când să-l bei, din ce pahare şi cu ce alimente să-l asociezi, la masă. Dacă e bine ales, el le completează aromele şi gusturile mâncărurilor, punându-le în valoare.

Ce sticlă alegi de pe rafturile magazinelor

În faţa standului cu zeci de sortimente de vin, mulţi se simt pierduţi. Care vin e mai bun, ce sticlă să alegi, mai ales dacă vrei să o duci în dar prietenilor care te-au invitat la masă?! Somelierul Andrei Popa îţi recomandă să citeşti eticheta. Aici vei găsi denumirea cramei, a soiului de vin, ţara de origine, anul, producătorul, calitatea vinului (spre exemplu, DOC înseamnă “vin de origine controlată”), concentraţia alcoolică şi chiar o listă de preparate cu care poate fi asociat.

“Dacă vrei să faci cadou o sticlă de vin, nu o cumpăra de la supermarket, mai bine apelezi la un magazin specia-lizat. Pentru necunoscători, există chiar aplicaţii pe telefon de unde afli informaţii despre vin, cramă, recomandări. Ca regulă generală, pentru un cadou reuşit, alege un vin DOC, sec sau demisec. Nu cheltui pe el mai puţin de 16-19 lei şi mai mult de 35-50 de lei. Alege vinuri relativ tinere, cu data de intrare în comercializare cât mai apropiată de zilele noastre”, spune somelierul. 

Cu ce preparate asociem vinul

Vinurile sunt albe, rose, roşii, spumante sau liniştite, iar în funcţie de gust sunt seci, demiseci, demidulci, dulci şi licoroase. Aceste clasificări se iau în calcul atunci când se asociază cu preparatele culinare. De ce e aşa important? Pentru a beneficia de adevăratele calităţi ale băuturii. “Asocierile corecte dintre vin şi mâncare pot scoate la iveală nuanţe deosebite ale gusturilor. Majoritatea ştim că vinurile albe se asociază cu peşte sau carne albă, iar vinurile roşii cu carne de vită, porc sau raţă. Un vin dulce merge cu un preparat dulce, chiar cu desertul, iar un vin mai acid cu un preparat mai acid. La preparatele grase recomand un vin mai bogat în tanini, pentru a contrabalansa consistenţa grasă cu licoarea amăruie. Pentru mâncărurile sărate recomand un vin spumant, care înlătură gustul sărat şi echilibrează preparatul. Nu vei da greş dacă asociezi un vin uşor, de masă, cu un preparat uşor, iar la un preparat mai consistent asociezi un vin mai robust”, aflăm de la somelierul Andrei Popa. De asemenea, gustul unui vin de calitate poate fi potenţat dacă îl deguşti alături de brânzeturi cu gust intens, maturate, de nuci şi chiar de struguri. 

Se bea în timpul mesei

În general, vinul se bea în timpul mesei, servindu-se la temperatura camerei, adică la 16-18 grade. Doar vinul spumant sau băuturile aperitive de genul: gin, vodkă, whisky, rom, vermut pot fi băute înainte de masă. La sfârşitul mesei vom apela la o băutură digestivă: coniacuri sau lichioruri.

Pahare mai mici pentru vinurile albe


    Andrei Popa
Andrei Popa

Cât se toarnă în pahar? Nu-l “vârfui”, ca să dai dovadă de generozitate. Eticheta spune că se ocupă 40% din volumul paharului, pentru ca vinul să-şi poată exprima aromele şi gustul în mod pozitiv. Pentru vinurile albe, paharele au un volum mai mic, deoarece nu trebuie ca vinul să-şi modifice foarte mult temperatura de servire. 150 ml ar fi cantitatea ideală când vorbim de un pahar cu vin alb. Nu se pun cuburi de gheaţă în vin. E ca şi cum l-ai “îndoi” cu apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net