Uite cât te costă să te muţi la casa ta!
Potrivit unui studiu realizat de specialiştii din cadrul University College London, peste 44% din tinerii români nu au resurse financiare pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi sunt obligaţi să stea cu părinţii. Iar asta se întâmplă cu toate că programul “Prima Casă” a avut şi are un succes răsunător. Iată care sunt cele mai avantajoase oferte pe care le găseşti acum pe piaţă!
Sunt şomeri sau au salariile atât de mici încât nu se încadrează pentru un împrumut imobiliar, nici măcar pentru “Prima Casă”. Este o realitate cu care se confruntă, din păcate, aproape jumătate din tinerii din România. Potrivit specialiştilor englezi, ţara noastră se clasează pe locul 25 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în privinţa problemelor de locuire. Iar asta penru că la noi povara costurilor de locuire este foarte mare. Mai mult decât atât, românii se situează pe penultimul loc în ceea ce priveşte plata facturilor la utilităţi. Practic, noi nu avem suficienţi bani să ne achităm facturile la întreţinere, lumină, gaze, cablu etc. Ce să mai vorbim de posibilitatea de a ne cunmpăra un apartament! Ca să poţi face o comparaţie, în statele nordice doar 4% dintre tineri stau cu părinţii, în timp ce în Franţa procentul acestora este de 11%. Pe de altă parte, Italia se confruntă cu aceeaşi problemă ca şi a noastră.În cazul în care te-ai săturat să stai pe capul părinţilor tăi şi să suporţi consecinţele mai plăcute sau mai neplăcute ale acestei coabitări, poate că ar fi o idee bună să analizezi ofertele băncilor şi să vezi dacă nu cumva ai putea contracta un credit imobiliar standard sau unul de “Prima Casă”. Iată mai jos care sunt cele mai atractive oferte pe care le găseşti acum!
Chirii mai ieftine pentru locuinţele ANL
- Guvernul a decis scăderea chiriilor pentru locuinţele ANL, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial la 12 mai. Potrivit actului normativ, chiriile ar urma să scadă şi până la 50%, aflăm din revista Capital. Iniţiatorul măsurii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi-a motivat decizia prin faptul că sumele plătite în prezent sunt considerate de chiriaşii ANL ca fiind mari, în condiţiile în care „Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii” se adresează tocmai celor cu venituri reduse.
- Legea stabileşte nivelul maxim al chiriei la 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie e mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară. Procentul creşte la 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie e mai mare decât salariul minim brut pe ţară şi nu este dublu faţă de salariul minim brut pe ţară; Procentul ajunge la maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.
- Dacă ne referim la pragul minim al chiriilor, calculele arată o scădere de 50% faţă de nivelul de până acum. Dacă până în 12 mai chiriaşii unei garsoniere ANL plăteau cel puţin 170 de lei, în noua variantă achită cel puţin 85 de lei. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care plăteau minim 237 lei, după noile calcule plătesc cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat 3 camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuiau să plătească până acum, chiria se reduce la minim 150 lei.