Uite de ce servicii stomatologice pot beneficia asiguraţii!

Ultima actualizare:

    Aşteptăm întrebările  dumneavoastră pe teme  de sănătate pe adresa de  e-mail redacţie@click.ro,  cu menţiunea „pentru  dr. Cristian Buşoi”Foto: 123rf
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate pe adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru dr. Cristian Buşoi”Foto: 123rf

Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, răspunde astăzi la întrebările primite de la cititori pe adresa redacţiei.

Andrei M, 40 de ani, inginer: De ce servicii stomatologice beneficiez dacă sunt asigurat? 

Pentru a beneficia de servicii de medicină dentară, decontate de stat, trebuie să vă adresaţi unui cabinet stomatologic care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Decontarea serviciilor de medicină dentară se face pe baza tarifelor acestora în limita sumei contractate.  O serie de servicii de medicină dentară ce până anul trecut se acordau doar copiilor şi tinerilor până în 18 ani, se acordă acum tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă. Este vorba despre: elemente acrilice,   elementele metalo-acrilice, reconstituirea coroanei radiculare. E drept că acestea sunt lucrări dentare de bază, dintre cele mai ieftine, care ajută însă atât la îmbunătăţirea esteticii danturii, cât şi la funcţionalitate. În plus, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă care se acorda o dată la 10 ani, se decontează acum o dată la 5 ani. Lista completă de servicii de medicină dentară decontate de stat, o găsiţi aici: http://www.cnas.ro/casmb.

Constantina Radu, pensionară, Bucureşti. M-a muşcat un câine. Cine îmi plăteşte vaccinurile din schema de vaccinare?

Primul pas pe care trebuie să îl faceţi dacă v-a muşcat un câine este să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical pentru îngrijirea corectă a plăgii şi apoi la un spital de boli infecţioase sau la centru antirabic, în maximum 72 de ore de la producerea muşcăturii, pentru tratament. Unei persoane muşcate de câine i se vor administra între trei şi cinci doze de vaccin antirabic, toate decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Există situaţii în care casa de asigurări acoperă nu numai costul schemei de tratament, ci şi procedurile de chirurgie estetică,  în cazul în care în urma muşcăturii au rămas cicatrici vizibile şi este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a le corecta. Dacă este necesar să cumpăraţi schema pentru tratamentul antirabic, aceasta costă între aprox. 300 şi 800 de lei. Ea conţine atât vaccin şi ser antirabic, cât şi ser antitetanic şi consumabile. 

Maria Nuţa, 37 de ani, tehnician laborator: Îmi pot lua o zi liberă să merg cu copilul la medic? A intrat legea în vigoare? Cum se face concret?

De o zi liberă pentru a merge cu copilul la medic beneficiază toţi părinţii sau tutorii asiguraţi în sistemul asigurărilor de stat. Pentru a beneficia de ziua liberă, trebuie să depuneţi la angajator o cerere cu cel puţin 15 zile înainte de a vă prezenta cu copilul la medic şi să semnaţi o declaraţie pe proprie răspundere, din care să reiasă că celălalt părinte nu a solicitat, la rândul său, o zi liberă în acelaşi scop şi nici nu o va solicita în acel an. După efectuarea controlului, trebuie să vă prezentaţi la medicul de familie care vă va elibera o adeverinţă pe care o veţi duce la serviciu, drept dovadă că serviciul solicitat a fost efectuat. Atenţie! Pentru copiii care frecventează cursurile învăţământului preuniversitar, iar controlul medical a fost efectuat în cursul anului şcolar, medicul de familie are obligaţia să elibereze şi o scutire medicală. Atât scutirea medicală, cât şi adeverinţa vă vor fi eliberate în mod gratuit de către medicul de familie. Controlul medical al copilului poate fi realizat atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. 

Adina T., educatoare:  Ce fac dacă medicul de familie este plecat din ţară?

Chiar dacă medicul de familie este plecat din ţară, în concediu, spre exemplu, pacienţii beneficiază, în continuare, de serviciile de care au nevoie. Medicul de familie are obligaţia să lase în locul său la cabinet un alt medic, care să-i preia sarcinile.  Potrivit normelor prevăzute în contractul cadru, înlocuirea medicului absent, pe bază de reciprocitate între medici, se face pentru o perioadă cumulată de maximum 60 de zile pe an. În desfăşurarea activităţii, medicul înlocuitor va utiliza parafa proprie, semnătura electronică proprie pentru prescrierea electronică de medicamente, registrul de consultaţii şi formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile medicale electronice ale medicului înlocuit, numărul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit. 

Află de la specialiști ce drepturi ai ca asigurat!

Vrei să știi ce drepturi ai ca pacient sau ca asigurat, vrei să afli ce trebuie să faci pentru a putea obține un tratament în străinătate sau care este schema de vaccinare? Răspunsurile le găsești pe platforma www.drepturilepacientilor.info.  „Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate din România. De aceea am lansat o campanie de informare”, a declarat Cristian Bușoi, medic și europarlamentar PNL. Bușoi a arătat că, pentru campania „Drepturile Pacienților”, a fost lansat un call center, la care răspund voluntari sfătuiți de 14 medici, și site-ul www.drepturilepacienților.info. Numărul Tel Verde 0800.080.444 (apelare gratuită) este disponibil în București, între orele 8.00 și 20.30.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Diana Bulimar și logodnicul ei Radu Foto PR Antena 1 RAP01297 (4) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
regina maria coroana png
treechurch 2 jpg
image png
islanda  jpg
carpathian mountains 7410557 1280 jpg
buncar locatari baia mare jpg
vlogger jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net