Unde a luptat Napoleon când a spus că dacă avea români câștiga. Gestul extravagant al boierului Dudescu față de Napoleon

Ultima actualizare:

Napoleon Bonaparte a rămas renumit pentru o serie de invenții și inovații de strategie și geopolitică. I-a făcut pe toți împăraţii şi regii Europei de la acea vreme să tremure în fața lui. A pierdut și bătălii, iar într-una s-a confruntat direct cu românii. Mai târziu, un boier român a încercat prin gesturi extravagante să îl convingă pe Napoleon să elibereze Principatele și să intre sub protecția lui.

Napoleon, uimit de curajul românilor 

Napoleon Bonaparte îi aprecia pe români, dar nu le-a susținut cauza
Napoleon Bonaparte îi aprecia pe români, dar nu le-a susținut cauza

În bătălia pentru podul de la Arcole, în Italia, francezii din La Grande Armee se opuneau austriecilor. Podul era apărat de lăncierii și franc-tirorii (să le zicem lunetiști) năsăudeni din Regimentul Sumanelor Negre (pentru eroismul lor, regimentele de grăniceri năsăudene aveau privilegiul de a lupta cu sumanul negru românesc).

În această luptă, Napoleon era să fie ucis de un franc-tiror, dar în fața glonțului s-a pus Colonelul Muiron, salvându-i astfel viața lui Napoleon, care vreme îndelungată a rămas marcat de moartea lui Muiron.

Întrebând cine erau cei ce apărau podul, aflând că sunt români ar fi spus că dacă avea două batalioane formate din acești soldați, ar fi ajuns în două săptămâni la Viena.

Gestul extravagant al boierului Dudescu

La începutul secolului al XIX-lea un boier român uimea Parisul, intrând în oraş îmbrăcat în straie exotice orientale şi înconjurat de o suită de 25 de arnăuţi călare.

Curând, românul nostru avea să revină în atenţia parizienilor prin excentricitatea sa: l-a plimbat pe Napoleon într-o sanie trasă de cai, iar pentru că nu era zăpadă, a presărat drumul cu zahăr.

Se spune că boierul Dudescu, boier din partida națională și-a amanetat averea pentru a-l convinge pe Napoleon să elibereze Principatele, să intre sub protecția lui, iar Franța să aibă acces la bogății.

Dudescu s-ar fi remarcat prin petrecerile pe care le-a oferit elitei pariziene, dar mai ales prin excentricităţile sale: pe şerveţelele tacâmurilor ar fi pus câte o piatră preţioasă, dăruind-o fiecărui invitat, iar pentru a-l impresiona pe împărat, i-ar fi spus că el îl poate plimba şi vara cu sania.

Dudescu a închiriat o moșie la Versailles a cumpărat zahăr și a acoperit întreaga curte și tot drumul ca să arate că ninsese vara. L-a plimbat pe împăratul Napoleon cu o sanie trasă de cerbi.

Aceste extravaganţe l-au determinat pe împărat să-l privească fascinat pe eroul nostru şi evident ţara în care trăiau asemenea oameni, scrie Historia.

Dudescu s-a ruinat, dar Napoleon nu a cedat

Răzbunarea românească a fost atunci când Napoleon în 1812 a trimis prin București, pe la Hanul lui Manuc o scrisoare secretă Sultanului cerând sprijin contra turcilor care din 1806 erau în conflict cu rușii.

Manuc-bei, omul rușilor și Dumitrache Moruzi, Dragoman al Porții au dat scrisoarea rușilor care au impus în 1812, Pacea de la București, luând Moldovei partea dintre Prut și Nistru, adică Basarabia.

Napoleon s-a întors numai cu o sanie din Rusia, neavând sprijin turcesc. Mulți ofițeri ai săi au rămas în Principate, cum ar fi Victor Cuenim, de exemplu, care a deschis un pension la Iași, unde au învățat Mihail Kogălniceanu, Vasile și Iancu Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza.

Astfel, chiar dacă nu a sprijinit Principatel direct, ideile de libertate au încolțit și ideile Revoluției Franceze au creat elita de la 1821 și de la 1848.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net