Unde se află peștera din România, comparată cu celebra grotă Altamira, unde s-au descoperit picturi rupestre vechi de 10.000 de ani

„Altamira României” este o peșteră din Sălaj, unde s-au descoperit picturi rupestre vechi de 10.000 de ani. De altfel, este comparată cu celebra grotă din Spania tocmai din acest motiv. În anii 70, această peșteră din țara noastră era considerată unică în Europa Centrală şi de Est, picturi similare mai fiind descoperite, până atunci, în vestul Europei.

Peștera din România unde s-au descoperit picturi rupestre vechi de 10.000 ani / foto: Pixabay
Peștera din România unde s-au descoperit picturi rupestre vechi de 10.000 ani / foto: Pixabay

Peştera Cuciulat din Sălaj, comparată cu celebra peșteră Altamira din Spania, datorită picturilor rupestre vechi de peste 10.000 de ani descoperite aici, a fost închisă publicului din 1980. Conform localnicilor, intrarea ei a fost blocată pentru prima dată de speologii care au vrut să o protejeze de eventualii vandali, iar ulterior de o haldă de steril rezultată în urma exploatării în carieră a calcarului din zonă.

De altfel, la aproape 50 de ani de la descoperirea picturilor vechi de peste 10.000 de ani, peștera Cuciulat nu numai că este închisă, dar nici măcar nu se mai ştie exact unde e intrarea.

În 1978, în grota din Sălaj a fost descoperită silueta unui cal, de o culoare roşie-cărămizie, pictată pe cornişa plafonului unei săli. Un an mai târziu, a avut loc prima  şi ultima cercetare amănunţită a picturilor rupestre.

Peștera Cuciulat, numită „Altamira României”

De asemenea, potrivit arheologului Ioan Bejinariu, silueta căluţului nu este singurul desen descoperit în peşteră, pe pereţii galeriei observându-se şi alte siluete pictate, cu un contur mai mult sau mai puţin precis, relatează adevărul.ro.

Peştera Cuciulat este deci singura descoperită până acum în ţara noastră care a conservat o pictură în stil naturalist şi în maniera realismului paleolitic al artei animaliere specifice acestei perioade”, scria, la acea vreme, cercetătorul Marin Cârciumaru, în studiul „Mărturii ale artei rupestre preistorice în România”.

Peştera era cunoscută de localnici încă înainte de Primul Război Mondial, însă, ea a fost practic redescoperită în anul 1978, de o echipă de speologi amatori din cadrul Clubului „Emil Racoviţă”, de pe lângă Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net