Peștera care ascunde cel mai mare labirint subteran din România. Ce fenomen se petrece aici

În inima Munţilor Pădurea Craiului, Poiana Frânturii ascunde un adevărat minunat al naturii: Peştera Vântului, cea mai extinsă peșteră din România. La o scurtă distanţă de comuna Şuncuiuş, această peșteră impresionează cu cele peste 47 de kilometri de galerii subterane, formând un labirint natural deosebit.

În munții Pădurea Craiului se ascunde o peșteră plină de mistere
În munții Pădurea Craiului se ascunde o peșteră plină de mistere

 Aici se află peștera care ascunde cel mai mare labirint subteran din România

Peştera Vântului a fost descoperită în 1957 de inginerul Bagameri Bela. Inițial, avea o lungime de doar 500 de metri, însă prin explorări și expediții desfășurate până la sfârșitul anului 1967, lungimea galeriilor cunoscute a depășit 15.000 de metri. În această perioadă, au fost organizate numeroase ture de explorare și expediții de amploare, fiind efectuate lucrări de decolmatare și amenajare a intrării.

Cercetările și cartările au continuat neîntrerupt, iar până la sfârșitul anului 1989, lungimea totală a galeriilor Peşterii Vântului depășise 40 de kilometri. În anul 2000, aceasta a ajuns să măsoare peste 47 de kilometri. Peștera a fost denumită astfel datorită curenților de aer extrem de puternici care circulă prin ea, resimțiți chiar de la intrare. Acești curenți, influențați de diferențele de temperatură dintre interior și exterior, pot atinge viteze de câțiva zeci de kilometri pe oră.

Peștera Vântului oferă vizitatorilor un peisaj subteran spectaculos, cu galerii aparent nesfârșite, treceri la înălțime, și formațiuni de stalactite și stalagmite de diverse forme și dimensiuni. Cea mai mare stalactită, denumită „Torpila”, atinge o înălțime de 4,5 metri.

Parte din rețeaua de speoturism a Pădurii Craiului, Peștera Vântului este o destinație ideală pentru iubitorii de aventură subterană. În 2003, printr-un proiect Phare, Clubul de Speologie Avenul (CSA) a deschis oficial un traseu turistic în peșteră, având o lungime de 730 de metri. Vizitarea acestui traseu se face doar cu însoțire din partea clubului custode și necesită o planificare prealabilă, conform informațiilor disponibile pe pădureacraiului.ro.

Peștera Vântului nu doar că reprezintă o minune naturală, dar oferă și o experiență de neuitat pentru toți cei care își doresc să exploreze adâncurile pământului. Cu istoria sa bogată și peisajele subterane fascinante, rămâne una dintre cele mai impresionante destinații speologice din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net