Vlad Țepeș intrigă cercetătorii! Domnitorul ar fi plâns lacrimi de sânge și ar fi avut sifilis
O echipă de cercetători din Italia și Israel cercetează o scrisoare a domnitorului Vlad Țepeș, printr-o tehnică revoluționară, care ar putea scoate la iveală aspecte total necunoscute despre viața celui care a inspirat personajul Dracula, din romanul lui Bram Stocker.
O echipă de cercetători formată din Gleb Zilberstein, din Israel și chimistul Pier Giorgio Righetti de la Politehnica din Milano, au ajuns la Sibiu, pentru a analiza o scrisoare, datată 4 august 4 august 1475, care a fost redactată de însuși Vlad Țepeș. Cercetătorii nu sunt interesați neapărat de mesajul scrisorii, ci de urmele biologice impregnate în hârtia documentului, cum ar fi transpirație, salivă, lacrimi sau sânge.
Oamenii de știință se bazează pe o nouă tehnologie care va analiza proteinele din moleculele prelevate de scrisoarea trimisă de Vlad Țepeș, și astfel vor scoate la iveală informații valoroase atât despre viața domnitorului cât și despre existența dură din acele vremuri.
Cercetătorii caută molecule ce apar în condiții de foamete, stres, chiar și boli precum sifilis și variola, dar și proteine alimentare din vin, sau chiar urme ale unor dăunători precum șobolanii și muștele.
La prima vedere, experții au observat că scrisoarea lui Vlad Țepeș este pătată de ceară roșie de sigiliu.
„Vom vedea dacă a fost bolnav. Sunt povești despre Dracula că a plâns lacrimi de sânge. O astfel de afecțiune, cunoscută sub numele de hemolacrie, există de fapt în realitate. Dacă testele indică hemoglobina sau alte proteine din sânge pe litere, aceasta ar putea fi o dovadă preliminară a hemolacriei”, a declarat Zilberstein pentru smithsonian.com.
Întreaga procedură de prelevare a probelor biologice de pe valorosul document s-a petrecut sub atenta supraveghere a arhivistului Tudor Arhire, cel care a i-a îndrumat pe cercetători în interesul lor pentru figura enigmatică și fascinantă a legendarului Vlad Țepeș.
Ce mesaj conținea scrisoarea lui Vlad Țepeș?
Scrisoarea care a stârnit interesul oamenilor de știință a fost scrisă de Vlad Țepeș, la data de 4 august, 1457, în perioada când domnitorul se afla în Argeș. Domnul Țării Românești îi anunța pe sibieni că urmează să se stabilească în regiune unde va construi o cetate, iar el se va autointitula Wladislaus Dragulya, vaivoda partium Transalpinarum.
Într-un alt document, datat 13 octombrie 1475, Vlad Ţepeş atestă sibienilor şi braşovenilor că a primit două sute de florini din dispoziția regelui.