Vrei să iei un credit? 5 sfaturi ca să-l poţi plăti până la capăt

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mulţi sunt cei care iau un împrumut de la bancă, iar apoi întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte plata ratelor, iar cazurile de acest gen ajung să fie executate silit. Este important ca înainte de a semna contractul să te gândeşti dacă vei avea posibilitatea de a-l returna. Specialiştii “Ziarului Financiar” ne spun cum să procedăm în aşa fel încât să contractăm un credit bancar pe care să-l achităm fără probleme.

Gândeşte-te pe ce perioadă te împrumuţi. Specialiţii bancari recomandă ca perioada de îndatorare să fie stabilită în funcţie de caracteristicile şi nevoile clienţilor, în aşa fel încât să nu compromită siguranţa financiară a acestora. Perioadele de creditare cât mai scurte îi vor ajuta pe clienţii băncilor să plătească dobândă pe o perioadă mai scurtă de timp. Pentru creditele de nevoi personale se recomandă o perioadă de până la 3-4 ani, iar pentru creditele ipotecare se recomandă o perioadă de creditare de până la 15 ani. În cazul în care doreşti să contractezi un împrumut pentru a achiziţiona produse electronice sau electrocasnice, recomandat ar fi ca perioada de rambursare să fie mai mică decât durata de viaţă a produsului. 

Ia în calcul toate comisioanele. Pe lângă ratele lunare, va trebui să plăteşti o serie de comisioane şi taxe printre care: comisionul de analiză a dosarului, comisionul de administrare a soldului, de întârziere de plată etc. Înainte de a alege o anumită bancă, compară ofertele şi vezi care este cea care te avantajează financiar. Dacă te-ai gândit la toate aceste aspecte legate de taxe şi comisioane, poţi să începi să cauţi tipul de credit care ţi se potriveşte. 

Care este creditul de care ai nevoie? Pentru a alege produsul de creditare potrivit, trebuie să cunoşti toate tipurile de  credite care există pe piaţa bancară de la noi şi ce implică fiecare dintre acestea. Aşadar, printre tipurile de credit pe care le poţi contracta se numără creditele de consum, creditele de nevoi personale cu sau fără ipotecă, credite auto, credite de studiu, credite imobiliare cu ipotecă, cardurile de credit, creditul „Prima Casă”, creditul „Prima Maşină”. Pentru fiecare credit în parte trebuie să ţii cont de costurile totale, perioada de rambursare, tipul dobânzii, moneda în care se încheie creditul, indicele de referinţă: EURIBOR pentru creditele în euro şi ROBOR pentru creditele în moneda naţională. Nu uita şi de alte comisioane care diferă de la o bancă la alta. 

Analizează ofertele de pe piaţă! Înainte de a iniţia un contract de creditare, trebuie să cunoşti foarte bine piaţa şi să compari toate ofertele pentru produsul dorit la cel puţin cinci bănci. De asemenea, trebuie să iei în calcul vechimea băncii, reputaţia, seriozitatea rapiditatea şi flexibilitatea pe care le arată în relaţia cu clienţii. 

Dobândă fixă sau variabilă? Specialiştii financiari recomandă clienţilor să aleagă o dobândă fixă, pentru că în acest fel clienţii se pot proteja în faţa variabilelor valutare. Un alt sfat decare ar trebui să ţii cont: optează pentru un credit în moneda în care îţi realizezi cea mai mare parte a veniturilor, pentru protejarea în faţa eventualelor fluctuaţii majore ale pieţei valutare. Cu alte cuvinte, dacă veniturile tale sunt realizate în lei, ar trebui să optezi pentru un credit în lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net