Vrei să iei un credit? Alege dobânzile fixe!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dobânzile pentru creditele şi depozitele bancare erau la începutul acestui an la cel mai mic nivel din istoria post-decembristă a sistemului bancar. Însă, potrivit analiştilor financiari, acest lucru nu va mai ţine prea mult. Se pare că, începând din acest an, dobânzile vor creşte, iar noi vom plăti rate mult mai mari.

ROBORUL va creşte şi până la 3%

Analiştii ING Bank se aşteaptă ca Banca Naţională a României să reintre într-un ciclu de majorare a dobânzii de politică monetară începând cu jumătatea acestui an, potrivit revistei Capital. Reprezentanţii organizaţiilor bancherilor susţin ipoteza potrivit căreia perioada de peste opt ani cu scăderi ale dobânzilor va lua sfârşit având în vedere atât contextul internaţional, cât şi faptul că dobânzile medii sunt azi la un nivel minim istoric de unde mai există doar puţin spaţiu de scădere. Pe termen scurt, cred analiştii ING, dobânda ROBOR va depăşi 3%, faţă de 0,8% cât este în prezent. Până la finalul acestui an, este posibil ca dobânzile medii să se dubleze, până la 1,5%-1,6%, mai cred analiştii ING.

Procente în plus la rată

Până la finalul lui 2018, intervalul luat în calcul de ING, un credit de nevoi personale aflat în derulare va avea o rată cu câteva zeci de procente mai mare. Concret, calculele Capital, bazate pe oferta unei bănci care oferă creditul de nevoi personale cu cea mai mică dobândă variabilă, arată că rata va creşte cu 25%, până la finalul lui 2018. De exemplu, o persoană care accesează astăzi acest credit pentru o sumă de 10.000 lei şi o perioadă de rambursare de 5 ani plăteşte o rată de 200 de lei pe lună. Dacă dobânda ROBOR va urca la 3% până la sfârşitul lui 2018, aşa cum estimează ING, atunci rata va urca şi ea la 250 de lei.

Se va scumpi şi creditul Prima Casă

În cazul celui mai popular credit imobiliar, cel contractat prin programul Prima Casă, calculele jurnaliştilor revistei Capital arată că rata va creşte cu până la o treime. Persoanele care vor fi avantajate vor fi cele care au ales credite cu dobânzi fixe, în contextul în care ratele nu variază în funcţie de dobânzile medii din piaţă.

Şi dobânzile la depozite au scăzut

În prezent, dobânzile la depozitele bancare sunt atât de mici încât cu greu te hotărăşti să-ţi mai ţii banii la bancă. Singurul motiv real ar fi că nu stai cu frica hoţilor care îţi pot fura economiile ascunse la ciorap. În rest, nu ai nici un avantaj deoarece dobânzile sunt atât de mici încât nici nu le simţi. Mai mult, există riscul ca la un moment dat, în viitorul apropiat, să depui la bancă o anumită sumă de bani şi să retragi mai puţin.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net