Vrei să iei un credit? Alege dobânzile fixe!

simeon stalpnicul png

Dobânzile pentru creditele şi depozitele bancare erau la începutul acestui an la cel mai mic nivel din istoria post-decembristă a sistemului bancar. Însă, potrivit analiştilor financiari, acest lucru nu va mai ţine prea mult. Se pare că, începând din acest an, dobânzile vor creşte, iar noi vom plăti rate mult mai mari.

ROBORUL va creşte şi până la 3%

Analiştii ING Bank se aşteaptă ca Banca Naţională a României să reintre într-un ciclu de majorare a dobânzii de politică monetară începând cu jumătatea acestui an, potrivit revistei Capital. Reprezentanţii organizaţiilor bancherilor susţin ipoteza potrivit căreia perioada de peste opt ani cu scăderi ale dobânzilor va lua sfârşit având în vedere atât contextul internaţional, cât şi faptul că dobânzile medii sunt azi la un nivel minim istoric de unde mai există doar puţin spaţiu de scădere. Pe termen scurt, cred analiştii ING, dobânda ROBOR va depăşi 3%, faţă de 0,8% cât este în prezent. Până la finalul acestui an, este posibil ca dobânzile medii să se dubleze, până la 1,5%-1,6%, mai cred analiştii ING.

Procente în plus la rată

Până la finalul lui 2018, intervalul luat în calcul de ING, un credit de nevoi personale aflat în derulare va avea o rată cu câteva zeci de procente mai mare. Concret, calculele Capital, bazate pe oferta unei bănci care oferă creditul de nevoi personale cu cea mai mică dobândă variabilă, arată că rata va creşte cu 25%, până la finalul lui 2018. De exemplu, o persoană care accesează astăzi acest credit pentru o sumă de 10.000 lei şi o perioadă de rambursare de 5 ani plăteşte o rată de 200 de lei pe lună. Dacă dobânda ROBOR va urca la 3% până la sfârşitul lui 2018, aşa cum estimează ING, atunci rata va urca şi ea la 250 de lei.

Se va scumpi şi creditul Prima Casă

În cazul celui mai popular credit imobiliar, cel contractat prin programul Prima Casă, calculele jurnaliştilor revistei Capital arată că rata va creşte cu până la o treime. Persoanele care vor fi avantajate vor fi cele care au ales credite cu dobânzi fixe, în contextul în care ratele nu variază în funcţie de dobânzile medii din piaţă.

Şi dobânzile la depozite au scăzut

În prezent, dobânzile la depozitele bancare sunt atât de mici încât cu greu te hotărăşti să-ţi mai ţii banii la bancă. Singurul motiv real ar fi că nu stai cu frica hoţilor care îţi pot fura economiile ascunse la ciorap. În rest, nu ai nici un avantaj deoarece dobânzile sunt atât de mici încât nici nu le simţi. Mai mult, există riscul ca la un moment dat, în viitorul apropiat, să depui la bancă o anumită sumă de bani şi să retragi mai puţin.

simeon stalpnicul png
Prințul Harry jpg
cub irina margareta nistor png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
cub horoscop iertare png
horoscop bani jpg
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
Cuplu care doarme in pat - pijamale FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg
zura jpg