Vrei să-ţi cumperi o locuinţă? Aşteaptă până în toamnă!
Deşi momentan „Prima Casă” este blocată din cauza lipsei banilor – fonduri alocate de stat care s-au epuizat rapid – programul va continua în acest an. Iată o veste bună pentru toţi cei care vor să-şi cumpere o locuinţă sau au depus deja dosarul la bancă. Achiziţiile imobiliare vor fi posibile începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, când Guvernul va suplimenta fondul de garanţii.
Programul „Prima Casă” va continua până la sfârşitul anului, iar Guvernul se pregăteşte să suplimenteze fondurile începând cu a doua jumătate a lunii septembrie. Încă nu au fost precizate sumele de bani, însă, chiar şi aşa, iată, în sfârşit, o veste bună. “Prima Casă nu s-a oprit. Noi am realizat realocarea fondurilor, am reechilibrat fondurile între băncile care participă, am deblocat vreo 10 milioane de lei. Într-adevăr, plafonul de garanţii acordat de stat este pe final. Avem în vedere o suplimentare a acestui plafon pentru anul acesta şi, după cum am spus, în paralel facem o analiză de piaţă să aducem programul pe termen lung”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
Programul guvernamental va suferi modificări
Tot luna viitoare se va analiza posibilitatea continuării programului pe termen mediu şi lung, a declarat ministrul de finanţe, Anca Dragu. La masa discuţiilor vor sta faţă în faţă reprezentanţi ai statului, ai instituţiilor financiare, dar şi reprezentanţi ai clienţilor. Guvernul are în vedere câteva modificări în aşa fel încât programul „Prima Casă” să fie unul cât mai profitabil. Una dintre cele mai importante reglementări care ar putea fi aprobate pe viitor se referă la veniturile celor care solicită credite pentru locuinţe prin acest program guvernamental.
„Plafonul de garantare de 60.000 de euro pentru apartamentele vechi şi 70.000 de euro pentru cele noi, «nu este destul de eficient» în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului. Astfel, se ia în calcul introducerea unui criteriu de eligibilitate bazat pe venit”, se arată în Strategia Naţională a Locuirii, realizată de Ministerul Dezvoltării şi aflată în dezbatere publică.
«Prima Casă», cel mai mare succes
Programul „Prima Casă” a început cu garanţii mai mici decât au fost alocate în 2015, respectiv 1,7 miliarde de lei şi erau semne că acest program guvernamental, foarte popular, va fi tras pe linie moartă. Existau şi motive pentru oprirea lui: ne aflăm într-o perioadă cu dobânzi mici, iar piaţa imobiliară a dat semne că îşi poate reveni şi fără creditele garantate de stat. Însă, planurile au fost date peste cap de legea dării în plată. La intrarea în vigoare a acesteia băncile au mărit substanţial avansul pentru creditele ipotecare standard. Astfel, creditele “Prima Casă”, cu avansul lor mic, au fost anul acesta chiar şi mai populare decât în mod normal. Garanţiile iniţiale s-au epuizat rapid în doar câteva luni, iar la finalul lunii mai statul a mai alocat jumătate de miliard de lei. Sumă care de asemenea s-a epuizat rapid.
În tot acest timp, Ministerul de Finanţe a încercat pe cât posibil să redistribuie garanţiile de la o bancă la alta în funcţie de nevoile fiecăreia. Dacă în septembrie vor fi acordate noi garanţii, vor putea să îşi ia împrumuturi garantate de stat şi clienţii care nu au mai apucat anul acesta.